Doorzoek volledige site
29 april 2014

Klaarchitectuur renoveert met vezelcement in Leuven

Illustratie | Eternit
Beeld van voor de renovatie. Illustratie | Eternit
Illustratie | Eternit
Illustratie | Eternit
Illustratie | Eternit

Leuven, de studentenstad bij uitstek, herbergt heel wat koten en rijwoningen. Een van die woningen was toe aan een totaalrenovatie. Architect Gregory Nys van Klaarchitectuur opteerde voor vezelcementleien voor zowel de gevels als het dak. In Best of Renovations voelt Eternit Nys aan de tand over dit project en gaat hij dieper in op zijn algemene visie over architectuur. 

Wat is de historiek van de renovatie van de woning in Leuven? Was er discussie rond een eventuele afbraak of was het duidelijk van bij het begin dat het gebouw behouden moest blijven?

De rijwoning had duidelijk nood aan een totaalrenovatie. In dit geval was er niets om te bewaren van de oude toestand.

 

Wat was uw eerste indruk toen u het gebouw voor de eerste maal zag? In de toestand waarin het zich bevond en aan de achterzijde praktisch een ruïne?

Hetgeen me meteen opviel, was dat de inkom zich meer dan één meter boven het straatniveau bevond. Voor mij was het dan ook snel duidelijk dat we een stadswoning met twee gezichten moesten creëren, één zicht op de tuin en een ander zicht op de stad. Beide zichten zijn van even groot belang in ons architecturaal concept. En een tekort aan natuurlijk licht viel me direct op.

 

Kunt u kort uw architecturaal concept voor de renovatie van deze woning omschrijven?

Door de kelder te seponeren was het mogelijk om het gelijkvloers op het niveau van de achtertuin te brengen, waardoor dit gelijkvloers zelfs dieper komt te liggen ten opzichte van de straatgevel.

Via de inkom daal je als het ware af in de woning waar de leefruimte met keuken en eetkamer met gevelbrede ramen op de tuin is gericht. Een centrale vrijstaande koker met wc en bergruimte zorgt voor de nodige privacy ten opzichte van de straat, waar eveneens een gevelbreed raampartij met inkomdeur is aangebracht. Transparantie en openheid vormen namelijk de opzet van onze architectuur, zodat binnen en buiten vloeiend in elkaar overlopen zonder storende nevenwerking.

De boven de inkom voorziene zitruimte geeft via een glazen erker uit op de straatzijde, zodat het wonen zowel vooraan als achteraan contact heeft met buiten. Ditmaal via een glazen erker zwevend boven de straat, waarbij het zicht in de straat maximaal geopend wordt en er zelfs een plein met kerkje mee opgenomen wordt als  je in de erker zit, die als een zitbank in de straat ervaren wordt. De open vide met dito trap achter de zithoek zorgt voor rechtstreeks contact met de leefruimte achteraan. Een extra raampartij zorgt voor een boost van natuurlijk licht centraal in de rijwoning. Van donker is er geen sprake in dit concept van wonen.

Een open bordestrap, half opgehangen boven de betreffende vide, brengt ons naar de masterbedroom met dressingkasten in één doorlopende lijn van slaapkamer naar badkamer. Ook in de slaapkamer is de glazen erker doorlopend aanwezig en zorgt een zwevende bibliotheek voor extra sfeer in het geheel.

De laatste verdieping die eveneens via een verderzetting van de bordestrap bereikbaar is, brengt de mogelijkheid tot inrichting van twee slaapkamers met zich mee, evenals een  polyvalente kamer voor hobby of werk

 

Om welke reden hebt u gebruikgemaakt van vezelcement leien? Hoe belangrijk is de materiaalkeuze voor u in het algemeen?

Wat bij de materiaalkeuze voor de buitengevel belangrijk was, was dat het waterdicht was, onderliggend geïsoleerd kon worden en tevens een texturele uitstraling had van een steens verband, gezien het stedelijke kader waarin de woning zich bevindt. Daarom hebben we gekozen voor zwarte leien geplaatst in steenstripverband.

Vezelcementleiden vormen ook de ideale manier om gevels en daken doorlopend te bekleden, een techniek die veel gebruikt wordt in de hedendaagse architectuur. Het dak blijkt plots de belangrijkste gevel van een gebouw.

 

De verhouding van renovatieprojecten ten opzichte van nieuwbouwprojecten wordt alsmaar groter. Wat betekent dit volgens u voor het beroep van architect?

Een architect moet zowel nieuwbouw als renovatie even goed onder de knie hebben. Voor ons kantoor blijkt dit althans een fifty/fifty verhouding in onze opdrachten.

 

Wat motiveert en wat inspireert u het meest in uw hoedanigheid van architect?

Het blijft een uitdaging steeds op zoek te gaan naar de ultieme beleving van wonen of het nu is met uitzicht op het groen of in de drukte van de stad. Altijd spelen met de beleving van ruimte, licht en zicht, is wat moet blijven boeien in onze job. Zelfs het toilet of de berging moeten met maximale zorg en detail behandeld worden. Industrie, groepswoningen en interieur krijgen onze volle aandacht, maar alleen als ook hier de ultieme beleving uit gehaald kan worden.

 

Welk type gebouw en voor welk type klant zou u in de toekomst graag eens willen ontwerpen?

Momenteel zijn we bezig met het ontwerp van onze nieuwe kantoorruimte binnen een geklasseerd monument daterend uit de 16de eeuw. Deze voormalige kapel zorgt voor een sacrale sfeer en lichtinval die niet te evenaren valt. Door er de functies en het comfort van de 21ste eeuw in op te nemen, zijn we op zoek naar de perfecte match tussen vroeger en nu. Wat dit project zo boeiend maakt, is de mogelijkheid om de bestaande eeuwenoude architectuur met een nieuw interieur in te kleden, waarbij we weer een ander facet van ons werk, namelijk interieurvormgeving, kunnen uitwerken.

Bij een architecturaal ontwerp zijn interieur en exterieur onafscheidelijk met elkaar verbonden. Het uiteindelijke resultaat is altijd zoveel meer dan de som van de delen. Daarom gaat architectuur bij ons steeds hand in hand met de buitenomgeving en speelt het interieur zich ruimtelijk af binnen (of moeten we zeggen buiten) deze twee werelden!

GERELATEERDE DOSSIERS