Doorzoek volledige site
29 april 2014 | JANNES ZWAENEPOEL

Red Dot Award voor tafellamp Ascent

De verstelbare lamp werd bekroond met een Red Dot Design Award. Illustratie | Luceplan
Hoe hoger de lamp, hoe sterker het licht. Illustratie | Luceplan
Ascent is geïnspireerd op de Counterbalance, hier afgebeeld. Illustratie | Luceplan

Een dunne verticale stang met daarrond een klokvormig lichthuis, dat is het uitzicht van Ascent. Deze tafellamp werd ontworpen door de Noorse ontwerper Daniel Rybakken. Hij werkte al eerder samen met Luceplan. Zij wonnen samen de Red Dot Product Design Award van 2014.

Verschuifbaar licht

Hoewel de lamp er een eenvoudig en sober uiterlijk op nahoudt, is het mechanisme om de hoeveelheid licht te bepalen op zijn minst inventief te noemen. Rybakken zorgde ervoor dat het lichthuis verschuifbaar is. Schuif je dit naar boven, dan krijg je meer licht, naar onder, en je krijgt minder licht. Wanneer het huis de voet van de lamp raakt, valt het licht weg.

Ascent werd eerder al bekroond met een prijs. De Swedish Association of Architects lauwerde de lamp al met de Golden Chair Award voor het beste product van 2013. Nu mag Luceplan ook de Red Dot award in ontvangt nemen. "Het idee voor de lamp kwam er na een meeting in Milaan," vertelt Rybakken. "De lamp is geïnspireerd op Counterbalance, een gelijkaardige lamp die aan de muur hangt. Ik wou een verlichting maken die het gepaste licht geeft op het gepaste moment."

 

GERELATEERDE DOSSIERS