Doorzoek volledige site
29 april 2014 | KEVIN MOENS

Bouwen Hasseltse studenten Turkse Multi-Comfortschool?

De drie winnende studentes worden letterlijk in de bloemetjes gezet.
Het winnende project.
Het winnende project.
Het winnende project.
Het winnende project.
Het winnende project.
Het winnende project.
Het winnende project.

De internationale ISOVER Multi-Comfort House Student Contest is dit jaar aan zijn 10de editie toe. De opdracht bestond in het ontwerpen van een Multi-Comfortschoolgebouw in de Turkse stad Gaziantep. Voor het eerst deden ook Belgische deelnemers aan de wedstrijden mee. Uit 3 teams van studenten van de afdeling architectuur van de Universiteit Hasselt selecteerde de jury gisteren (24 april) het team dat eind mei de Belgische kleuren in Boekarest mag gaan verdedigen en er meedingt naar de hoofdprijs: ASK Architects.  

Hasseltse ontwerpers van een Turkse school?

Voor de eerste keer in zijn geschiedenis nemen dit jaar ook Belgische deelnemers aan de internationale architectuurwedstrijd deel. De faculteit Architectuur van de Universiteit Hasselt besloot in samenwerking met ISOVER drie studententeams samen te stellen om de uitdaging van dit jaar aan te gaan: het ontwerp van een nieuwe lagere school in de stad Gaziantep in het zuidoosten van Turkije.

De stad die meer dan 600.000 inwoners telt en één van de snelst groeiende steden van Turkije is, implementeerde de voorbije jaren een ambitieus klimaatplan met onder meer het ontwerp van een nieuwe wijk die beantwoordt aan de passiefnormen. De deelnemers aan de wedstrijd stonden dus voor de uitdaging een school te ontwerpen die zowel beantwoordde aan de normen van het klimaatplan van de stad als aan de normen van Multi-Comfort House maar tegelijk aandacht had voor het leercomfort van de 600 leerlingen en alle educatieve faciliteiten aanbiedt.

 

Winnend Belgisch team 

De ISOVER Multi-Comfort House Student Contest wordt in twee fases georganiseerd. In een eerste fase wordt in elk van de deelnemende landen een winnend project geselecteerd. Alle deelwinnaars die op die manier worden uitgezonden, dingen eind mei in Boekarest naar de absolute finaleplaats.

De jury beklemtoonde dat de 3 deelnemende Hasseltse studententeams elk een project indienden van een hoge kwaliteit en dat de keuze daardoor bijzonder moeilijk was. Uiteindelijk werd na een lange deliberatie gekozen voor het project van ASK Architects waarbij ASK staat voor de namen van de deelnemers, zijnde Anneleen Croonen, Saskia Horions en Katrien Desair.

Uit hun projectvoorstelling bleek al meteen dat het project beantwoordde aan alle criteria van Multi-Comfort House en veel oog had voor elk detail, zowel op het vlak van ontwerp, duurzaamheid, brandveiligheid, licht- en energiegebruik en akoestiek. Dit project maakt aldus de jury dan ook het meest kans om tijdens de internationale finale te Boekarest de prijs in de wacht te slepen.

Het ontworpen gebouw werkt als een link tussen het nabijgelegen park en het stedelijke gedeelte van de wijk in Gaziantep. Daarom kozen de winnende studenten voor een school in 3 bouwvolumes om deze link sterk te benadrukken Boven de drie volumes komt een overkoepelend groendak waarop ook zonnepanelen zijn bevestigd. .

Het team van ASK Architects zal tussen 28 en 31 mei in Boekarest de Belgische kleuren verdedigen en hopelijk de ISOVER Multi-Comfort Student Award in de wacht slepen.

 

Multi-Comfort House

Het Multi-Comfort Houseconcept is een herinterpretatie van het passiefhuisconcept door de groep Saint-Gobain, waarvan ook ISOVER deel uitmaakt. ISOVER maakt met dit concept duidelijk dat het naast de efficiënte energieconsumptie ook om een aanzienlijke verbetering van het wooncomfort gaat zonder dat er gecompliceerde technologie aan te pas komt.

Het speerpunt van het concept is een energiebesparing tot 75% door het intensief isoleren, luchtdicht maken en efficiënt ventileren van gebouwen en tegelijk het woon- en leefcomfort van bewoners of gebruikers te optimaliseren opdat aan 5 Multi-Comfort house-criteria beantwoord zou worden: een zeer laag energieverbruik, een hoog thermisch, akoestisch en lichtcomfort, een gezond binnenklimaat en een hoge duurzaamheid.