Doorzoek volledige site
30 april 2014 | TIM JANSSENS

Beckhoff Automation organiseert studiedag rond geïntegreerde gebouwsturing

In België zijn de intelligente gebouwen met geïntegreerde sturing (nog) dun gezaaid.
Kies je voor een kantoorgebouw met geïntegreerde sturing (level A), dan bespaar je jaarlijks tot dertig procent energie in vergelijking met een standaardgebouw (level C).

Op donderdag 15 mei organiseert Beckhoff Automation in samenwerking met het onafhankelijke opleiding- en ondersteuningscentrum Limtec een studiedag rond geïntegreerde gebouwsturing. Zo wil het lokale integratoren en studiebureaus vertellen hoe ze aan de geldende Europese wetgeving kunnen voldoen, welke technologieën er in de gebouwenwereld bestaan en wat de voordelen van open, geïntegreerde gebouwsturing zijn. Dit alles wordt gestaafd met enkele recente praktijkvoorbeelden.

Intelligente gebouwen met geïntegreerde sturing zijn in België (nog) niet dik gezaaid. Hoewel de Europese wetgeving eist dat ruimteautomatisering correspondeert met de HVAC-installatie, zodat we meer energie-efficiënte level A-gebouwen kunnen realiseren, is België een van de enige landen waar bij aanbesteding dikwijls nog twee lastenboeken worden gemaakt (één voor HVAC, één voor elektriciteit). “Geïsoleerde machinesturing primeert nog te veel op geïntegreerde ruimtesturing,” vindt Patrick Gielis, Managing Director bij Beckhoff Automation. “Machinebouwers maken hun eigen technologieën wel zo energiezuinig mogelijk, maar laten het na om ze te linken aan andere systemen. Het is echter net via die integratie dat je de grootste besparingen realiseert. Door er bijvoorbeeld voor te zorgen dat je zonneblinden – rekening houdend met de positie van de zon, schaduw van de omliggende gebouwen, ... – automatisch sluiten bij niet-aanwezigheid, zal een ruimte niet nodeloos opwarmen en zal de temperatuurgestuurde koelgroep niet voor niets gaan bijkoelen. Door de klimatisatie van ruimtes te koppelen aan de toegangscontrole, kan je ervoor zorgen dat het kantoor van een bepaalde werknemer automatisch op temperatuur wordt gebracht wanneer hij aan het onthaal zijn badge inscant."

 

Op zijn studiedag wil Beckhoff Automation tonen welke mogelijkheden en voordelen geïntegreerde gebouwsturing inhoudt. “We kunnen alle mogelijke technologieën in een gebouw met elkaar verbinden, ongeacht het merk van die producten, eventuele prioritaire busaansluitingen of toegepaste softwareprotocollen," aldus Patrick Gielis. "Enerzijds zijn we in staat om de volledige geïntegreerde sturing van een gebouw te verzorgen, anderzijds kunnen we ook diverse geïsoleerde systemen met elkaar laten communiceren. Zo maken we gebouwen op een relatief eenvoudige manier 'intelligent'."

 

Noot: Dit artikel verscheen eerder al in het magazine Installatie & Bouw.