Doorzoek volledige site
30 april 2014

Voorspelling van daglichttoetreding

Computersimulatiebeeld van de VELUX DAylight Visualiser, links, en foto van het gerealiseerde project, rechts (project ‘Sunlighthouse’, Pressbaum, Oostenrijk) Illustratie | VELUX (Nicolas Roy)

In de tertiaire sector kan het energieverbruik voor verlichting met gemiddeld 40 % verminderd worden door een ingenieus ontwerp van de gebouwschil en efficiënte regelsystemen voor de kunstverlichting. Om een beeld te krijgen van het visuele comfort en/of de mogelijke energiebesparing, is het dan ook belangrijk om de daglichttoetreding in het gebouw correct te bepalen of te voorspellen. Men kan hiervoor diverse methodes hanteren. Het WTCB neemt ze onder de loep. 

Vereenvoudigde methodes

Met deze methodes kan men de binnenverlichting inschatten voor eenvoudige geometrische configuraties. Men maakt doorgaans gebruik van grafische methoden of empirische formules die enkel resultaten opleveren voor zeer specifieke omstandigheden : diffuse straling (gestandaardiseerde overtrokken hemel) of directe straling (studie van bezonning of schaduwwerking).

 

Schaalmodellen

De studie van het daglicht op schaalmodellen vergt op haar beurt een specifieke infrastructuur (bv. kunsthemel en -zon) om de daglichtinval in de gebouwen te kunnen simuleren. Dankzij deze methode kan men zich onmiddellijk een beeld vormen van de lichtverdeling in een ruimte, hetgeen de kwalitatieve aanpak van het ontwerp sterk ten goede komt. Het WTCB-laboratorium ‘Licht en gebouw’ is uitgerust met de nodige toestellen om metingen en studies uit te voeren op schaalmodellen.

Lees dit artikel verder op de website van WTCB. 

GERELATEERDE DOSSIERS