Doorzoek volledige site
01 mei 2014 | KARI FEYS

Vlaamse renovatiedag in het teken van water

Sfeerfoto van de vorige editie. Illustratie | De Vlaamse Renovatiedag
Een oude hoeve in Antwerpen met een modern interieur. Illustratie | Fotograaf: Bieke Claessens
De te bezoeken renovaties zijn divers in type en stijl. Illustratie | Fotograaf: Bram Tack

Zondagnamiddag 25 mei 2014 gaat de 16de editie van de Vlaamse Renovatiedag door. Het initiatief komt van de Vlaamse Architectenorganisatie (NAV) en het tijdschrift 'Ik ga Bouwen & Renoveren'. Toekomstige verbouwers kunnen zich laten inspireren voor hun aankomende bouwprojecten door de 105 renovatieprojecten te komen bezichtigen. Het centrale thema dit jaar is 'water'. 

De Renovatiedag

Maar liefst 105 renovatieprojecten openen op zondag 25 mei voor een namiddag hun deuren. Toekomstige verbouwers kunnen inspiratie opdoen voor hun eigen verbouwprojecten, maar ook informatie winnen over een van de tentoongestelde renovatieprojecten. Op elke locatie zijn een architect en bouwheer aanwezig die hun renovatieverhaal uit de doeken doen. Ze geven de aanwezigen een beeld van hoe de renovatie is gegroeid en hoe deze is uitgevoerd door te belichten hoe de ideeën tot stand kwamen, welke technieken zijn toegepast en hoe de samenwerking is verlopen. Dit extra aspect maakt de renovatiedag als openhuizendag enig in zijn soort.

De te bezoeken renovaties zijn divers in type en stijl. Ze variëren van gerenoveerde rijwoningen en appartementen in stedelijke omgevingen, alleenstaande woningen en villa’s buiten de stadskern tot fabrieksgebouwen die zijn omgebouwd tot lofts.

Water

Door de klimaatsveranderingen worden we regelmatig geconfronteerd met momenten van wateroverlast of watertekorten. Ook maakt de toenemende verharding in Vlaanderen het steeds moeilijker om regenwater rechtstreeks in de grond te laten infiltreren, met een verdroging van de grond of wateroverlast tot gevolg. Water krijgt in Vlaanderen dus steeds een belangrijkere rol en als verbouwer is het noodzakelijk hier rekening mee te houden. Dat kan onder meer door de aanleg van verharding te beperken, zoveel mogelijk waterdoorlatende verhardingen aan te leggen en door regenwater te hergebruiken, infiltreren en te bufferen. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat water dit jaar het centrale thema is van de renovatiedag.

Praktisch

Op zondag 25 mei 2014 van 13u tot 18u kunnen geïnteresseerden de renovatieprojecten gratis bezoeken. Bezoekers moeten zich wel vooraf online registreren. Bepaalde projecten zijn echter enkel te bezoeken na een vooraf bevestigde afspraak. Alle deelnemende projecten zijn in detail voorgesteld in de Renovatiegids, een uitgave van 'Ik ga Bouwen & Renoveren'. Deze gids is sinds 17 april verkrijgbaar in de dagbladhandel.

Een overzicht en beschrijvingen van de deelnemende projecten bekijken kan op de website. Inschrijven kan hier.

GERELATEERDE DOSSIERS