Doorzoek volledige site
05 mei 2014 | JANNES ZWAENEPOEL

Frans bureau mag nieuw Natuurkundemuseum in Berlijn realiseren

Het Naturkundemuseum krijgt een open gelijkvloers dat de rest van het museum verbindt met de inkom. Illustratie | AWR Competitions
Het project is een zeldzame kans om een Berlijns monument te verbeteren. Illustratie | AWR Competitions
De architecten willen een interactief museum ontwerpen. Illustratie | AWR Competitions

Het Naturkundemuseum in Berlijn huist de grootste natuurhistorische collectie van Duitsland. Met meer dan 30 miljoen objecten barst het museum uit zijn voegen. De 13 meter hoge Brachiosaurus smeekte al een hele poos om een nieuwe locatie en het lijkt erop dat zijn wens in vervulling gaat. Het Franse NAS Architecture won de internationale wedstrijd om een nieuw museum te ontwerpen.

Frans ontwerp

Het Franse bureau uit Montpellier wint de wedstrijd om de tweede bouwfase van het museum te ontwerpen. Deze richt zich op de restoratie en modernisatie van de collectieruimtes. De monumentale trappenhal en de verlaten collectieruimtes in de centrale en zijvleugels van de bovenste verdiepingen worden opgenomen in de bezoekruimtes. Bezoekers kunnen dus genieten van extra tentoonstellingsruimte.

Het In Between Museum, zoals het project heet, mixt verschillende museumprogramma's bij elkaar om een interactieve en verbonden ruimte te creëren. "Door het gebouw laag te houden kiezen we ervoor om het grootste deel van het museum te begraven om zo een open gelijkvloers te bekomen," vertellen de ontwerpers. De werken zouden tegen 2016 voltooid zijn.


Indrukwekkende collectie

Met 10 miljoen ongewervelden, 580.000 gewervelden, 15 miljoen insecten, 2,3 miljoen fossielen en 312.000 mineralen, waaronder 4900 meteorieten is het niet te verbazen dat het museum stilaan nood heeft aan een nieuw onderkomen.

Het Naturkundemuseum onderging al verschillende werken. In 1995 begon Diener & Diener Architekten aan de renovatie van het gebouw. Ze deelden de bouwplannen op in twee delen. Het eerste luik van de modernisatie werd afgerond in 2010.

GERELATEERDE DOSSIERS