Doorzoek volledige site
06 mei 2014 | KEVIN MOENS

Het bouwteam en stadsverdichting centraal tijdens tweede Architectencongres van NAV

Na het eerste Architectencongres in 2012 vindt op donderdagmiddag 5 juni 2014 onder de titel ‘Integraal ruimte scheppen’ de tweede editie plaats, opnieuw in Gent. Integraal samenwerken, meer specifiek in bouwteams, is het thema waarmee het congres aftrapt. Tijdens het tweede deel van de middag wordt het thema stadsverdichting aangesneden.  Meer dan 20 gezaghoudende stemmen uit de architectuur- en bouwwereld zullen elkaar afwisselen in verhelderende presentaties en levendige debatten. Net zoals bij de vorige editie is Architectura.be nu ook mediapartner. 

In 2012 organiseerde NAV het architectencongres een eerste keer. Drie thema's werden toen van nabij bekeken: de aansprakelijkheid van de architect, zijn al dan niet beperkte commerciële bewegingsvrijheid en de administratieve druk die hij ervaart. Na de positieve echo’s na dat eerste congres besliste NAV er een tweejaarlijkse formule van te maken. Op donderdagmiddag 5 juni 2014 is de Handelsbeurs in Gent dan ook terug het decor voor een tweede editie.

 

Perspectief 1: Lagere budgetten vs hogere eisen: is het bouwteam de toverformule?

Thema 1 onderzoekt of er voor architecten opportuniteiten liggen in nieuwe vormen van (integraal) samenwerken. De lat voor bouwprojecten ligt immers steeds hoger, en dat niet alleen op het vlak van duurzaamheid of prestatie-eisen. Ook het toenemend aantal bouwpartners en de groeiende vraag van bouwheren naar een total cost of ownership zorgen voor een verschuiving van de rol van de architect.

Een zoektocht naar een nieuwe invulling van het bouwproces dringt zich dan ook op. Volgens believers is samenwerken in bouwteam niet alleen het antwoord, maar ook een opportuniteit voor architecten om het roer steviger in handen te krijgen. Maar is onze bouwwereld al klaar voor dat concept? Het NAV laat voor- en tegenstanders aan het woord.

Sprekers voor dit deel zijn onder meer arch. Bart Verheyen (Stramien), ir. Kris De Langhe (Orientes) en arch. Luc Vanhout van Architects in Motion.

 

Perspectief 2: Meer mensen, minder ruimte: dé hefboom voor stadsverdichting?

In het tweede thema buigen specialisten zich over de voorspelde demografische groei in Vlaanderen. Tegen 2030 zouden er volgens bepaalde vooruitzichten meer dan 300.000 woongelegenheden moeten bijkomen. Is er in de Vlaamse context nog een toekomst weggelegd voor de verkaveling? Of moet deze prognose het startsein worden voor een verdere stadsverdichting? Verder verkavelen legt immers niet alleen beslag op onze open ruimte, het legt ook een hypotheek op onze mobiliteit en dus op onze economische leefbaarheid. In dit tweede thema zoeken de sprekers een antwoord op de vraag waar en hoe dit precies verdicht moet worden, en hoe op dit vlak vooruitgang geboekt kan worden. Aan het woord komen onder meer voormalig stadsbouwmeester van Antwerpen Kristiaan Borret, arch. Luc Binst, woon- en stadsdeskundige Filip Canfyn, burgemeester van Mechelen Bart Somers en de schepenen van ruimtelijke ordening Tom Balthazar (Gent) en Rob Van De Velde (Antwerpen).

 

Het architectencongres is een organisatie van NAV in samenwerking met main partner Wienerberger en partners Reynaers,  Kubus, Renson, Euromaf, AR-CO, Protect, Velux, Recticel, Limeparts, Gyproc, Derbigum, Architect@work en CEA, en media partners Dimension, Architectura.be, Elma Multimedia en Bouwen & Wonen.

 

Info

  • ‘Integraal Ruimte Scheppen’, het Tweede Architectencongres van NAV
  • Wanneer? Donderdagnamiddag 5 juni 2014. Ontvangst om 13u30, start om 14u
  • Waar? Handelsbeurs, Kouter 29, 900 Gent.
  • Het volledige programma vindt u op www.architectencongres.be. U kan er ook reeds uw inschrijving in orde brengen.

GERELATEERDE DOSSIERS