Doorzoek volledige site
06 mei 2014 | KEVIN MOENS

Duurzaam kantoorgebouw Centennial nieuwe thuishaven voor ondernemerschap in Hasselt

Brussel mag dan een bruisende metropool zijn, heel wat ondernemers verlaten de hoofdstad om hun heil te zoeken in andere oorden. En waar is ’t gezelliger vertoeven dan in het Limburgs bronsgroen? Die mening is ook bouwbedrijf Hoedemakers toegedaan en daarom start de algemene ondernemer binnenkort de constructie van een kantoorgebouw Centennial in de schaduw van het Hasseltse station. Het duurzame ontwerp van Ma°Mu architecten wil een katalysator zijn voor de verdere ontwikkeling van de stationsbuurt.

“Met het kantoorgebouw Centennial willen we een toekomstgericht laagenergiekantoorgebouw optrekken dat klaar is voor de economie van de 21ste eeuw.” Aan het woord is Danielle Hoedemakers, gedelegeerd bestuurder van Bouwbedrijf Hoedemakers uit Hasselt, de vierde generatie die aan het roer staat van het bouwbedrijf. De algemeen ondernemer nam voor het ontwerp Ma°Mu architecten onder de arm. Het bureau tekende een pand met landschapsburelen dat een binnentuin omarmt en zich prominent in het straatbeeld plaatst. Een architecturale voorgevel die grossiert in geanimeerde glaspartijen zorgt voor voldoende natuurlijke lichtinval.

Het complex telt vier verdiepingen, goed voor 7050 m2 kantoorruimte, waarbij het gelijkvloers gedeeltelijk voorbehouden is voor handelsruimte en overige faciliteiten. Twee ondergrondse parkeeretages bieden ruimte aan 162 voertuigen. Sportievelingen kunnen hun tweewieler stallen in een ruime fietsenstalling. Aan het stationsplein 11 verbouwde Bouwbedrijf Hoedemakers al 1.000 m2 burelen en ontvangstruimte. Deze zijn op korte termijn beschikbaar en kunnen geïntegreerd worden in het project Centennial.

 

Groen tintje

Flexibiliteit en duurzaamheid zijn de kernwoorden volgens Danielle Hoedemakers. “We opteren voor flexibel ruimtegebruik en modulaire opbouw van de kantoren, zo kunnen de toekomstige klanten de werkvloer naar eigen believen indelen. Om het complex een groen tintje te geven verkiezen we de nieuwste technieken inzake verwarming, verlichting en verluchting. Voorts plaatsen we zonnepanelen en komen er groendaken waar mogelijk.”

 

Vlot bereikbaar

De bouwsite aan de Frans Massysstraat huisvestte in 1962 de werkplaats en de kantoren van Het Belang van Limburg en daarna het sorteercentrum van de Post en het kantoorgebouw van het RIZIV. Deze ligging maakt dat zowel openbare vervoersinstellingen als het nieuwe gerechtsgebouw zich in de directe nabijheid van Centennial bevinden. Een toplocatie, vindt Hoedemakers. “Het centrum ligt op wandelafstand, net zoals het gerechtsgebouw. Ideaal voor grote dienstverleningsbureaus,  advocatenkantoren of gedreven start-ups. De nabijheid van bus, trein en binnenkort ook sneltram maakt dat bedrijven hun ecologische voetafdruk zo klein mogelijk kunnen houden en hun werknemers fileleed besparen.“ Het kantoorgebouw kadert ook binnen het herwaarderingsplan voor de stationsbuurt van het gerenommeerde bureau West 8. “Een site die bruist van het ondernemerschap en een aanzet vormt voor de verfraaiing van de omgeving, daar gaan we voor met Centennial,” besluit Hoedemakers.