Doorzoek volledige site
08 mei 2014 | PHILIPPE SELKE

Kortrijk krijgt moderne appartementen met symmetrisch uitstekende gevel

Een zwarte gevel met witte terrassen die naar de straat toe uitsteken, dat is één van de projecten die Kortrijk moeten revitaliseren. Samen met het masterplan Stationsomgeving en Site C zorgt Residentie Gezelle I voor een broodnodige modernisering van de West-Vlaamse stad. Architectuurstudio Johan Verborgh tekende de plannen. S.C.E.S. verzorgde de studies.

Gezelle I omvat de constructie van 8 zelfstandige woningen met daaronder ruimte voor winkels, kantoren, een magazijn en een ondergrondse parking. De stedelijke context verplichtte de architect om te streven naar een verticaal gevelbeeld. Dit wordt versterkt door een opeenstapeling van terrassen te fixeren aan de gevel. Door deze inpandige terrassen uit de gevel te laten springen maximaliseert het gebouw de relatie met het straatbeeld.


Groen

Dankzij de ingebouwde autolift konden de ontwerpers plaats besparen in de ondergrondse garage. Daardoor kunnen meer chauffeurs een plaats vinden voor hun wagen. Een daktuin boven het commerciële gedeelte van het gebouw creëert een volwaardig groen binnengebied.

De appartementen zijn voorzien van een Renson C+EVO II ventilatiesysteem. Gaswandcondensatieketels verwarmen de woningen. De plannen verweven duurzame materialen als baksteen, glas en plaatmateriaal op een speelse en moderne manier met elkaar.