Doorzoek volledige site
09 mei 2014 | JANNES ZWAENEPOEL

2DVW Architecten wint drie ontwerpwedstrijden

Vernieuwing van de huizen in wijk Pollare. Illustratie | 2DVW
Plan van de vernieuwing van wijk Pollare in Ninove. Illustratie | 2DVW
Straatprofielen van wijk Pollare. Illustratie | 2DVW
Vernieuwing van de publieke ruimte in wijk Pollare. Illustratie | 2DVW
De sociale evolutie moet zich ook vertalen in een architecturale evolutie. Illustratie | 2DVW
Het Schuurblok in Ranst. Illustratie | 2DVW
De compactheid van de gebouwen zorgt ervoor dat een centraal park mogelijk werd. Illustratie | 2DVW
Plan van het Schuurblok. Illustratie | 2DVW
Diagram van het Schuurblok, Ranst. Illustratie | 2DVW
Zijzicht van het Schuurblok. Illustratie | 2DVW
De vernieuwde Schelpenstraat in Oostende. Illustratie | 2DVW
De tuin van De Kameleon in Oostende. Illustratie | 2DVW
De inrichting van De Kameleon. Illustratie | 2DVW
Grondplan van De Kameleon, Oostende. Illustratie | 2DVW
Diagram van de organisatie, De Kameleon, Oostende. Illustratie | 2DVW
Diagram De Kameleon, met straatbeeld. Illustratie | 2DVW

Het Antwerpse bureau 2DVW won in april maar liefst 3 verschillende competities. Daardoor komen er ontwerpen van de architecten in Ranst, Ninove en Oostende. De ontwerpers ontwikkelen een nieuwe woonwijk, vernieuwen nog een andere en herontwikkelen een buitenschoolse kinderopvang en kinderdagverblijf.

Het Schuurblok is een nieuwe woonwijk van 30 woningen in Ranst. Sociale huisvestingsmaatschappij De Ideale Woning in Berchem gaf de opdracht. De compacte positionering van de woningen zorgt ervoor dat er ruimte overblijft om een publieke tuin in het hart van de wijk aan te leggen. Deze verblijftuin bevordert de levenskwaliteit en sluit aan bij de bestaande Vierselbeek. De openbare ruimte moet uitgroeien tot een speel- en ontmoetingsplek voor jong en oud.

De woningen hebben een dubbele oriëntatie. Bewoners kunnen heel de dag genieten van binnenvallend zonlicht. Het plan behelst een stapeling van 2 gelijkvloerse woningen met tuin en 2 bovenliggende woningen met individuele toegang en terrassen. De leefruimte van de gelijkvloerse woningen sluit aan op de achtertuin. Via een patio kijken de bewoners uit over de publieke buitenruimte, zonder in te boeten aan privacy.


Herontwikkeling

De Pollarewijk werd gebouwd voor een specifieke doelgroep: het gezin. Het sociale landschap in België is tegenwoordig echter sterk gewijzigd en de samenstelling van het gezin is veranderd. Het is correcter om te spreken van starters, senioren die thuis willen blijven wonen, kleine gezinnen, alleenstaanden of gezinnen die het leuk vinden om dichtbij de grootouders te wonen.

Een mix van woningtypes is belangrijk om een leefbare wijk te creëren. De bestaande woningen van de Pollarewijk in Ninove voldoen ook niet langer aan de hedendaagse comfort- en duurzaamheidseisen. Daarom gaf SHM Ninove-Welzijn de opdracht voor een wijkvernieuwing. "Door de wijk te vernieuwen kan er een enorme kwaliteitssprong gemaakt worden," vertelt Ir. Johan De Wachter, mede-zaakvoerder van 2DVW Architecten.

"We pakken niet alleen de woningen en de typologie van de woningen aan, maar verbeteren ook de hele beleving van het gebied en het woonplezier van zijn bewoners," legt De Wachter uit. De verschillende aspecten van de vernieuwing beïnvloeden elkaar. "Het is dus belangrijk om een samenspel van deze parameters te realiseren," weet De Wachter.


Kinderen

Een derde project in Oostende legt een open verbinding tussen het bestaande woonzorgcentrum en de omliggende woonwijk. De ruimte van het dagverzorgingscentrum in het woonzorgcentrum A. Lacourt komt in de loop van 2014 vrij. Een buitenschoolse kinderopvang neemt in eerste fase een plekje in het bestaande casco in. Een kinderdagverblijf komt er later in de tweede fase bij. Hiervoor is er echter een gedeelte nieuwbouw nodig.

De realisatie van dit project, op vraag van Stad Oostende, zorgt voor een uitbreiding van de sociaal-culturele voorzieningen in de wijk. Voordelen op gebied van het ruimtegebruik, beheer & exploitatie, de duurzaamheid en de kostenefficiëntie zijn legio. De aangepaste inrichting van de voortuinstrook en de openbare ruimte maakt een open verbinding mogelijk. Een extra entree in de Schelpenstraat biedt toegang tot de nieuwe functies.