Doorzoek volledige site
13 mei 2014 | JANNES ZWAENEPOEL

Project De Stadsateliers wint Bruocsellaprijs

De prijs van Bruocsella wordt elk jaar georganiseerd. Illustratie | Bruocsella
De laureaat van de Bruocsellaprijs huist in deze gebouwen. Illustratie | Bruocsella
De Stadsateliers. Illustratie | Bruocsella

Elk jaar organiseert Prométhéa samen met de Brusselse overheid een wedstrijd voor projecten die het leefklimaat en de stedelijke omgeving van de Brusselse regio verbeteren. De Stadsateliers van het Centre Vidéo de Bruxelles wisten dit jaar de prijs weg te kapen. De participatieve ateliers produceren films over het dagelijks leven in een sociaal woningblok en de renovatie of sloop ervan.

Het project van De Stadsateliers richt zich op de buurt rond de Grondelstraat in Kuregem. Met de videoproductie willen ze een beter inzicht geven in de ontwikkeling van de stad, waardoor inwoners zich niet langer enkel gebruikers voelen, maar ook actieve vormgevers van hun leefwereld. De deelnemers worden aangespoord tot kritische analyse en een hoger bewustzijn van de stedelijke omgeving. Hierdoor zijn De Stadsateliers een spreekbuis en klankbord voor alles wat leeft in de dagdagelijkse stadsrealiteit.


Coaching

Deelnemers konden tot 15 februari 2014 hun project inschrijven. 15 kandidaten waagden hun kans, slechts 11 werden uitgekozen om deel te nemen aan een persoonlijke coaching. Leden van het collectief Bruocsella gaven deze begeleiding zelf. Hun vaardigheden, ervaringen en netwerk werden ingezet om de projecten zo goed mogelijk te ontwikkelen.

Prométhéa richtte in 2003 het collectief Bruocsella op. Zij willen een doordachte stedenbouw promoten en krijgen steun van de overheid. Het collectief omvat vandaag de dag een dertigtal mecenaatondernemingen. De prijs omvat naast de persoonlijke projectbegeleiding ook een pot van 25.000 euro.