Doorzoek volledige site
13 mei 2014 | JANNES ZWAENEPOEL

B&R Building Materials organiseert internationaal seminarie over Carbon-Grid

Het C-Grid. Illustratie | B&R Building Materials
De uitnodiging. Illustratie | B&R Building Materials

Carbon-Grid ofwel carbonwapening is het bouwmateriaal van de toekomst. Amerikaanse firma's gebruiken het al jaren. Michel Catteau, Managing Director van Verheyen Precast en B&R Building Materials, introduceerde de technologie in België. Op 5 juni organiseert het bedrijf een internationaal seminarie in Antwerpen. Verschillende experts lichten de technologie en haar toepassingen toe.

Het seminarie wil de verschillende belangengroepen informeren over de mogelijkheden van C-Grid. De technologie gebruikt carbon om structuren steviger te maken. Normaalgezien gebruikt de sector hiervoor staal. Staal is een minder stevige technologie - carbon is immers 5x sterker in trekgewicht - en vraagt meer onderhoud. Carbon daarentegen roest niet.


Hedendaags toekomstproduct

Carbon is ondanks zijn kracht vele malen lichter dan staal. De luchtvaart- en autosector gebruikt het materiaal dan ook al verschillende jaren. Tennisrackets, skilatten, messen en zelfs kleding zijn gemaakt van carbon. Het niet-magnetische, niet-geleidende en thermisch inerte materiaal is dan ook uiterst veelzijdig.

Momenteel gebruiken meer dan 700 projecten C-Grid. Het wereldwijd ICC goedgekeurde materiaal heeft slechts een dunne toplaag beton nodig. Zo is er bij de aanleg van bijvoorbeeld parkings en wegen een kleinere ecologische voetafdruk mogelijk. In combinatie met sandwichpanelen wordt het milieu nog meer gespaard, waardoor bedrijven punten kunnen scoren op het BREAM-rapport.