Doorzoek volledige site
14 mei 2014 | DAAN WAUTERS

Thais filminstituut wint Wienerberger Brick Award 2014

De 600 000 gebruikte bakstenen voor dit project zijn allen handgemaakt. Illustratie | Bangkok Project Studio
John Lin grijpt naar traditie door te werken met kleistenen Illustratie | John Lin
De gele baksteen geeft het gebouw een aparte look. Illustratie | Studio 51N4E
De architecten werkten hier met op maat gemaakte ivoorkleurige gevelbakstenen. Illustratie | Marko Huttunen

Op 8 mei 2014 reikte baksteenproducent Wienerberger in het Architekturzentrum in Wenen zijn jaarlijkse Brick Awards uit. Internationale architectuurcritici en –journalisten bekroonden uit meer dan 300 projecten een hoofdprijs, vijf categorieprijzen en twee speciale baksteenprijzen. Het Thaise Kantana Film and Animation Institute door Bangkok Project Studio ging dit jaar met de hoofdprijs aan de haal. Het Belgische Studio 51N4E won in de categorie 'Verbouwing'.

Authentiek
Het Thaise project onderscheidt zich van de andere deelnemers door het gebruik van meer dan 600 000 handgemaakte bakstenen, afkomstig uit het laatste dorp in Thailand dat zulke stenen produceert. Bovendien draagt het project een bijzondere sociale betekenis doordat men beroep heeft gedaan op werklozen om de bouwwerken uit te voeren. Jurylid Wang Shu spreekt vol lof over de Thaise winnaar: “De baksteen is hier niet enkel decoratief, maar ook bepalend voor de hele bouwstructuur, iets wat voor mij bijzonder belangrijk is. Het is een heel eenvoudig, maar heel mooi project. Het was het eerste project waarvan ik direct dacht: Dit is prachtig.”

Recycleren en renoveren
In de categorie ‘residentiële gebouwen’ won het Chinese ‘Huis voor alle seizoenen’ van John Lin. Het gebouw heeft een aparte stijl en is gemaakt uit traditionele materialen, zoals kleistenen. In de categorie ‘Openbare gebouwen’ mocht het Kunstmuseum Ravensburg juichen. Dit project van LRO Lederer Ragnarsdóttir Oei is gemaakt uit bakstenen afkomstig van een klooster in de buurt dat werd afgebroken. Het Belgische Buda Kunstencentrum in Kortrijk nam de prijs in de categorie ‘Verbouwing’ mee naar huis. Studio 51N4E renoveerde deze oude textielfabriek tot een echt cultuurcentrum. De gele baksteen met bijna fluwelen look zette de uniciteit van dit project extra in de verf. Het Spaanse 'Koksschool in oud slachthuis' door Sol89 won de prijs voor ‘Stedelijke inbreiding’. De traditionele witgekalkte muren en speciale keramische tegels voor hygiëne en slipweerstand te vergroten, vormden hun grootste troeven. De Speciale Baksteenprijs ging uiteindelijk naar twee bouwprojecten die producten van Wienerberger hebben gebruikt: ‘Het huis van Licht’ in Kroatië door Andrija Rusan en het Paasitorni Hotel & Conference Centre in Helsinki door K2S Architects. Laatstgenoemde liet een blijvende indruk na door op maat gemaakte ivoorkleurige gevelbakstenen.

Inspirerende projecten
Heimo Scheuch, CEO van Wienerberger AG, kan zich vinden in de winnaars: “Ik ben heel enthousiast over de creatieve normen en, wat belangrijker is, over de architectuur van de winnende projecten, die is aangepast aan het nut. Ik vind dat vooral de projecten die van gerecycleerde bakstenen zijn gemaakt, inspirerend zijn. Een bewijs dat dit soort bouwmateriaal duurzaam is.”