Doorzoek volledige site
15 mei 2014 | JANNES ZWAENEPOEL

Patrick Genard & Asociados onthult Belgisch paviljoen Expo 2015

Het Belgische paviljoen gebruikt licht en beeld om de bezoeker te lokken. Illustratie | Patrick Genard & Asociados
Het lichte interieur is bekleed met natuurlijke materialen. Illustratie | Patrick Genard & Asociados
De houten elementen vormen de ingang van het paviljoen. Illustratie | Patrick Genard & Asociados
Het paviljoen, langs buiten gezien. Illustratie | Patrick Genard & Asociados
De achterkant van het paviljoen heeft een zonneboom die elektriciteit opwekt. Illustratie | Patrick Genard & Asociados
Doorsnede van het paviljoen. Illustratie | Patrick Genard & Asociados
Doorsnede van het paviljoen. Illustratie | Patrick Genard & Asociados
De ingang van het paviljoen, door de schuurachtige structuur. Illustratie | Patrick Genard & Asociados
Het paviljoen heeft elk typisch product van België, smurfen inclusief. Illustratie | Patrick Genard & Asociados
De grot. Illustratie | Patrick Genard & Asociados
In de grot worden tentoonstellingen en wetenschappelijke lezingen georganiseerd. Illustratie | Patrick Genard & Asociados
Een helix van groen stijgt op uit het paviljoen. Illustratie | Patrick Genard & Asociados
Een zicht vanuit de bar. Illustratie | Patrick Genard & Asociados
Cenergie stond in voor het concept en de studie van de technieken.

Het is zo ver: het winnende ontwerp voor het Belgische paviljoen op Expo 2015 in Milaan is bekend. Patrick Genard & Asociados toont samen met architect Marc Belderbos en aannemer Besix - Vanhout de structuur die de records van de vorige wereldtentoonstelling moet scherpstellen. Het nieuwe paviljoen combineert de Belgische identiteit met duurzaamheid en technologische innovatie. Cenergie staat in voor het concept en de studie van de technieken.

Het 2717 m² grote perceel van de Belgische delegatie in Milaan werd opgedeeld in verschillende stukken. Het gelijkvloers is een kleine 900 m² groot en ligt 80 cm onder het maaiveld. In deze ruimte ligt de grot, een expositie- en productieruimte, samen met de VIP-receptie, dienstruimtes, opslagruimtes en een vestiaire voor het personeel. 

Een 1000 m² grote tuin is het toneel van een publieke tentoonstellingsruimte, een groot centraal atrium, een winkel, bar, chocoladehoek, bier- en kaasstandjes, een restaurant en een open keuken. De bovenliggende verdiepingen zijn 320 en 190 m² groot. Zij bestaan uit een administratief gedeelte en een extra VIP-ruimte met vergader- en receptiezaal. Een dakterras van 105 m² werkt het geheel af en doet dienst als receptieruimte.


Drie kernpunten

Het Belgische paviljoen staat helemaal in teken van duurzaamheid. "Feeding the Planet, Energy for Life" is dan ook het thema waarmee de architecten aan de slag gingen. De ontwerpers combineren de bourgondische levensstijl van de Belgen met aandacht voor duurzame en innovatieve technologie.

Het exterieur van het paviljoen - opgebouwd uit een lange rij van houten dakvormige elementen en een glazen paviljoen - brengt twee uitgelezen Belgische vormen samen. Het grote glazen bolvormige dak doet terugdenken aan de grote serres van Laken, terwijl de houten elementen een ode zijn aan de traditionele boerderijstructuur die overal in België terug te vinden is.

Vanbinnen ontdekt de bezoeker de traditionele gerechten van België. Chocolade, bier en onder andere aardappels zijn aanwezig in het paviljoen. Verrassende elementen zoals animaties, video's en chocoladen figuren maken van het Belgische paviljoen een echte hotspot. Een presentatie van bekende Belgische Italianen haalt de banden met het gastland aan.


Duurzame toekomst

Het paviljoen wil gerichte vragen stellen om de toekomst van de planeet te vrijwaren. Met een gedeelte van het gebouw dat gewijd is aan het wetenschappelijke en informatieve, wil de organisatie België als een land met know-how voorstellen. De grot is hierbij het toneel van universitaire onderzoeken en ervaringen. Een Belgisch panel van experts overziet dit, naar de toekomst gerichte, gedeelte.

Bij de bouw van het paviljoen werd er ruimschoots aandacht besteed aan duurzaamheid. Een goede isolatie en controle van het natuurlijk zonlicht zorgen samen met een strategisch gebruik van ventilatie en vers water ervoor dat het verbruik sterk beperkt wordt. Een zonneboom voorziet het gebouw van elektriciteit.

De ontwerpers kiezen resoluut voor natuurlijke materialen die makkelijk te recycleren zijn. Door de bezoekers niet enkel te informeren, maar door de voorgestelde technieken ook daadwerkelijk te gebruiken, slaagt België er glansrijk in om te voldoen aan het expothema van 2015.