Doorzoek volledige site
16 mei 2014 | JAN MEUWIS

Swarovski en Koolhaas bundelen krachten voor Biennale van Venetië

Luminaire. Zo heet het meesterwerk dat Rem Koolhaas samen met Swarovski ontwierp voor de 14de Internationale Architectuur Tentoonstelling van de Biennale Venetië. Het werk moet een ingang van licht en kristal vormen voor Monditalia, één van de drie tentoonstellingen op deze Biennale.

De lichtboog is een gigantisch werk van zes meter hoog en 20 meter lang. Dankzij de combinatie tussen de duizenden gekleurde lichtjes en de Swarovski-kristallen is het werk een -letterlijk- schitterende inkom voor de tentoonstelling Monditalia, waar Koolhaas de Italiaanse architectuur doorheen de geschiedenis in de aandacht zet. "De onderwerpen in Monditalia, zoals de huidige toestand in Italië en thema's als de crisis, geschiedenis en politiek, worden perfect ingeleid door deze inkomboog. Het verwijst naar de grootschalige lichtinstallaties die doorheen de Italiaanse cultuur verweven zijn", verwoordt Koolhaas zijn werk.

De productie van de Luminaire was voor rekening van een Pugliaans familiebedrijf in zijn traditionele werkplaats. Het houten skelet werd bekleed met duizenden kleine lichtjes en Swarovski-kristallen. Het licht van de lichtjes en het weerkaatsen ervan in de kristallen, resulteerde in een fantastisch werk, dat meteen het beeld van Venetiaanse palazzo's uit de Renaissance doet oproepen.

 

Swarovski Foundation Donation

Naast de samenwerking van Swarovski en Koolhaas is de Swarovski Foundation, die pas vorig jaar werd opgestart, de grote sponsor van deze 14de Interanationale Architectuur Tentoonstelling van de Biennale van Venetië. Dankzij de steun kon Koolhaas zijn exclusieve Fundamentals-tentoonstelling op poten zetten. Maar ook de stad Venetië mocht zich opmaken voor een gift. Het standbeeld van San Giorgio Maggiore aan de Basilica di San Giorgio werd volledig gerestaureerd dankzij de Swarovski Foundation.