Doorzoek volledige site
21 mei 2014 | JAN DANEELS

Carehome of the Future (3): Libero Line brengt koken weer tot bij ouderen

In Bolderberg bij Heusden-Zolder is sinds enkele maanden BoCasa officieel in gebruik, een complex dat een woonzorgcentrum en assistentiewoningen verenigt in één gebouw. In BoCasa is bovendien het 'Carehome of the future' geïntegreerd, een driejarig innovatieplatform waar geïnteresseerden kunnen kennismaken met de nieuwste producten, technieken en concepten die de toekomst van onze zorgsector mee zullen kleuren. Architectura.be laat in deze vervolgreeks de betrokken partners van Carehome of the future aan het woord. Vandaag: Electrolux Professional.

Als enige totaalleverancier van professionele grootkeukenuitrustingen zet Electrolux Professional graag mee zijn schouders onder Carehome of the Future. Het bedrijf vertaalde zijn expertise en ervaring inzake grootkeukenapparatuur naar een gamma mobiele kooktoestellen, inclusief een verrijdbaar keukenelement met koeling en dampkap. Met Libero Line mikt Electrolux op een brede afzetmarkt. Onder meer hotels, cateringbedrijven en eventorganisaties kunnen immers aan de slag met de high-end mobiele keukenapparatuur van het Libero Line-gamma.

Evy De Smedt van Electrolux Professional legt uit op welke manier Libero Line ook in de zorgsector een cruciale rol kan spelen. De Smedt: “ Onze Libero Points zijn erg compact, hygiënisch en mobiel. Net die drie kenmerken zijn essentieel voor de zorgsector. De Libero Point, het verrijdbare keukenelement, brengt het koken immers terug tot bij de mensen. Vandaag hebben ouderen in woon- en verzorgingscentra vaak geen rechtstreekse band meer met koken en eten, terwijl ze dat tijdens hun jonge leven vaak veel intenser hadden. Met onze mobiele keukenelementen zorgen we dat koken weer mogelijk wordt tussen de mensen. Op die manier kunnen ze weer van veel dichterbij ruiken, zien, horen en voelen waar koken om gaat. Hun zintuigen worden geprikkeld, wat de geestelijke gezondheid sterk bevorderd.”

Het basiselement, de Libero Point, kan daarbij gecombineerd worden met een hele reeks apparaten, die ook in normale grootkeukens van zorginstellingen kunnen worden gebruikt, zoals bakplaatjes, inductieplaatjes of een inductiewok. Afhankelijk van de wensen van een zorginstelling kan elke keuken dan ook worden voorzien van de nodige kookelementen. Bovendien zorgt een sterke afzuiginstallatie dat geurhinder haast onbestaande is. Op die manier wordt het mogelijk om eten te bereiden op plaatsen waar dat vandaag niet mogelijk is. “Bovendien is ook het uitzicht van elke Libero Point personaliseerbaar,” zegt De Smedt. “Met magneetborden kunnen vooraan foto’s en beelden op de mobiele keuken worden aangebracht die herkenbaar zijn voor de mensen. Op die manier kan de Libero Point een element worden waarmee bewoners in zorgcentra zich net dat tikkeltje meer betrokken voelen bij hun omgeving, en belangrijker, bij de dagelijkse activiteit van koken en eten.”