Doorzoek volledige site
22 mei 2014 | JANNES ZWAENEPOEL

Chinezen leggen botanische binnentuin aan

De botanische tuin is een welkome verademing van de vervuilde lucht in China. Illustratie | John McAslan + Partners
Ploftekening van het dak. Illustratie | John McAslan + Partners

John McAslan + Partners ontwerpt een botanische tuin en onderzoekscentrum in Dongguan, China. Het gebouw zal verschillende honderden planten onder een glazen dak samenbrengen. De koepelvormige structuur brengt een overvloed aan licht binnen in het gebouw. 

Koepeldak

De koepel valt over het landschap, maar verbindt de binnen- en buitenruimtes met elkaar door een lint van glas. Dat lint wikkelt zich rond de dakstructuur. Het dak zelf bestaat uit stalen vakken met opgeblazen EFTE-kussens in een aluminium frame. 

20% van het dakoppervlak kan geopend worden. John McAslan + Partners steunt op zijn opgedane ervaring bij het Kings Cross station in Londen, waar het een soortgelijke techniek gebruikte. Volgens projectleider Tony Skipper is het project "een natuurlijke stap" voor het atelier.