Doorzoek volledige site
23 mei 2014 | JANNES ZWAENEPOEL

Zonnepanelen opnieuw in de lift

Izen installeerde al meer dan 100 nieuwe installaties Illustratie | zonne-energie-feitjes
Zonnepanelen zijn weer populair. Illustratie | Radio 2

De zon schijnt en de zonnepanelen verkopen weer. Vlaanderen is nogmaals bereid om de daken vol te leggen met fotovoltaïsche cellen. De lagere kostprijs en de strengere wetgeving geven een boost aan de verkoop. Deze was in 2013 compleet ingestort. Installatiebedrijf Izen merkt nu een positieve trend op. 

De energiebewuste Vlaming installeerde in 2011 meer dan 84.000 nieuwe zonne-installaties. In 2013 stortte dit cijfer in elkaar. Er werden slechts 3771 nieuwe installaties verkocht. Maar het tij is aan het keren. In het voorjaar van 2014 installeerde Izen meer dan 100 installaties. "In Februari was er zelfs sprake van 5x zoveel aanvragen dan vorig jaar," vertelt managing director Kris Duchesne van Izen. 


Oorzaken

De oorzaak van deze plotse stijging moet volgens het bedrijf gezocht worden in verschillende hoeken. Zo is er het traditionele argument dat zonnepanelen nu eenmaal een interessante investering zijn. Je betaalt immers een meerprijs in ruil voor lagere of zelfs onbestaande energierekeningen later. 

Deze meerprijs ligt tegenwoordig ook veel lager dan vroeger. Zo'n 50% lager. Een gemiddelde installatie van 14 panelen - goed voor 3500 Wp - kost ongeveer 6600 euro. Enkele jaren geleden zou deze installatie 13.000 euro kosten. Izen verwijst naar de dalende productiekosten als voornaamste reden, maar waarschuwt ook voor een stagnatie van de prijs. 


Bevrijdend

Een strengere wetgeving verplicht bouwheren om hernieuwbare energie te voorzien in hun woning. Zonnepanelen vormen de eenvoudigste manier om dit te bereiken. Voor elk paneel dat men installeert gaat het E-peil van een gemiddelde woning met 1 punt omlaag. Tenslotte zijn de groenestroomcertificaten weggevallen, wat de onzekerheid over de netvergoeding wegneemt. "Mensen durven opnieuw investeren," verklaart Duchesne. "De onafhankelijkheid die je krijgt door je eigen energie te voorzien werkt immers bevrijdend."