Doorzoek volledige site
26 mei 2014 | JANNES ZWAENEPOEL

Brand vernielt bibliotheek Glasgow School of Art

De brand brak vrijdagmiddag uit. Illustratie | Twitter
De vlammen waren duidelijk zichtbaar door de ramen en het dak. Illustratie | Twitter
De brandweer was er snel bij en werd ondersteund door ingenieurs en stafleden van de school. Illustratie | Twitter
Verschillende studenten zijn al hun werk kwijt, anderen hebben meer geluk. Illustratie | Twitter

Een grote brand die op 23 mei uitbrak in het iconische Glasgow School of Art bracht grote schade toe aan het gebouw. De belangrijke bibliotheek, die geldt als één van de belangrijkste in het Verenigd Koninkrijk, is helemaal verloren. Als bij wonder is de schade in andere delen van het gebouw vrij beperkt gebleven. De onderliggende archieven zouden intact zijn. 

De brand werd vrijdagmiddag opgemerkt. Al snel brak ze door het dak van het legendarische gebouw. Studenten vermoeden dat de brand onstaan is door een vonk in de kelder. Daar zou een projector aangestaan hebben. De vonk zou overgeslagen zijn op een stuk schuimrubber. 

Ondertussen is het duidelijk dat de bibliotheek verloren ging in de vlammen. Toch is er nog hoop voor het resterende gebouw: "De meerderheid van het gebouw is intact. 90% van het gebouw is veilig en 70% van de inhoud werd gered," wist de lokale brandweer. 


Erfgoed

Glasgow School of Art werd in 1909 door architect Charles Rennie Mackintosh gebouwd. Onlangs ontwierp de Amerikaan Steven Holl een uitbreiding voor het gebouw. De hernieuwde campus huist het designdepartement. In april werd de uitbreiding ingehuldigd. Het gebouw, dat aan de overkant van de straat ligt, liep geen schade op.

Ondertussen treurt heel de architect-minnende wereld het verlies. Maar de school maakt zich sterk dat het pand te herstellen is: "Mackintosh was niet beroemd voor zijn werk met kostbare materialen. Het was zijn visie die onschatbaar was en we zijn zeker dat we die zo getrouw mogelijk kunnen herstellen."