Doorzoek volledige site
02 juni 2014 | JANNES ZWAENEPOEL

Glazen kijkplatform barst in Chicago

Zicht vanop het platform. Illustratie | Dezeen
Sturgess Architecture ontwierp deze Glacier Skywalk in het Jasper National Park. Illustratie | Sturgess Architecture
Willis Tower in Chicago. Illustratie | Dezeen
Skywalk in de Grand Canyon. Illustratie | Besttourism

Het panoramisch platform op de hoogste toren van Chicago, Willis Tower, is tijdelijk gesloten. De glazen panelen die bezoekers een zicht op de 410 meter lager liggende stad geven, vertonen barsten. Het platform werd tijdelijk gesloten om de panelen te vervangen. Ondertussen werd het platform hersteld en terug opengesteld voor het publiek

Bezoekers merkten een krakend geluid op wanneer ze over de panelen liepen. Reden genoeg om het platform te inspecteren en tijdelijk af te sluiten voor het publiek. Het 410 meter hoge platform ligt op de 103de verdieping van de 440 meter hoge Willis Tower in Chicago. 

Volgens een woordvoerder van het gebouw is er geen gevaar. Het gekraakte paneel zou enkel barsten vertonen in de beschermende laag. Het 36 mm dikke glas zou zelf niet beschadigd zijn. "De beschermlaag heeft niets te maken met de structurele veiligheid van het platform," weet woordvoerder Brian Rehme van PR firma FleishmanHillard. "Soms barst de coating, net zoals dat voorzien is in het ontwerp."


Populair ontwerp

Glazen uitkijkplatformen worden steeds populairder. Zo werd er in 2007 een platform boven de Grand Canyon gebouwd. Sturgess Architecture ontwierp dan weer een platform dat een overdonderend uitzicht over de Canadese Rockies geeft. 

Skidmore, Owings & Merrill ontwierp het platform in Chicago samen met glasspecialist Halcrow Yolles. Het platform ging open in 2009 en vormt een uitbreiding van het in 1974 gebouwde sky deck. De glazen vloer bestaat uit drie lagen van 12 mm dik getemperd glas dat aan elkaar geplakt werd. Elk paneel weegt meer dan 680 kilogram.