Doorzoek volledige site
02 juni 2014 | JANNES ZWAENEPOEL

Bouw nieuw administratief centrum en bibliotheek Ternat bijna afgerond

Het nieuwe administratieve centrum vormt een grens en overgang naar het achterliggende landelijk gebied. Illustratie | BURO II & ARCHI+I
Kasteel De Mot ligt op de zichtas en wordt voorbehouden voor ceremoniële functies. Illustratie | BURO II & ARCHI+I
Het project moet het centrum van Ternat doen opleven. Illustratie | BURO II & ARCHI+I
Inplantingsplan. Illustratie | BURO II & ARCHI+I
De bouw van het centrum schiet goed op. Illustratie | BURO II & ARCHI+I
Het nieuwe gebouw is een nul-energiegebouw. Illustratie | BURO II & ARCHI+I
Het kasteeltje blijft een belangrijk gegeven in de gerenoveerde locatie. Illustratie | BURO II & ARCHI+I

Ternat, de stad die volgens haarzelf meer dan een filebericht op de radio is, krijgt een nieuw administratief centrum en een dito bibliotheek. De gebouwen liggen pal naast een historisch kasteeltje dat tot op heden dienst doet als gemeentehuis. Eens de werken voltooid zijn, zal kasteel De Mot enkel een ceremoniële functie vervullen. Architecten van BURO II & ARCHI+I tekenden de plannen. Studiebureau Istema verzorgt de technieken, Sileghem & Partners stond in voor de stabiliteit.. 

Het gemeentebestuur van Ternat begon in het najaar van 2011 met de werken. Vlakbij het bestaande gemeentehuis - een voorbeeld van de Renaissance - wordt er een nieuw administratief centrum en een bibliotheek gebouwd. Het geheel bestaat uit één ondergrondse en 3 bovengrondse verdiepingen. De bestaande bijgebouwen van het kasteeltje werden afgebroken en vervangen door een één verdieping tellend parallelvormig gebouw. 

Een gemeenschappelijke ingang verbindt de bibliotheek en het administratieve centrum met elkaar. De onderliggende kelder doet dienst als archiefruimte, met daarboven een infobalie op het gelijkvloers. Loketten voor de dienst Burgerzaken verwelkomen de bezoekers. Drie andere verdiepingen bieden plaats aan de administratieve medewerkers van de gemeente, de schepenen en de burgemeester. De financiële dienst, personeelsdienst en technische dienst worden hier ook ondergebracht.


Omgevingswerken

De bibliotheek ligt rechts van het administratief centrum en krijgt naast de traditionele leesruimte een cyberzaal, opleidingslokaal en een open patio. Deze brengt een eerste streep rust in het geheel. De architecten plannen naast deze ingreep een hervorming van de omliggende openbare ruimte. Onder de naam Het Lusthof wordt het historisch kader van De Mot terug tot leven gewekt.

Een open gebied met fontein, wandelpaden, picknickruimte en een fruitboomgaard die doet denken aan Haspengouw zorgen voor een groene long in de stad. De gemeente frist ook het plein voor het bestaande gemeentehuis op en trekt het meteen door tot aan de overkant. 

Het oorspronkelijke project was opgevat als een traditioneel gebouw, maar gaandeweg veranderde het naar een nul-energieconcept. "Dat verklaart voor het grootste deel de meerkost," weet communicatie manager Sofie Vandelannoote van BURO II & ARCHI+I. De veranderingen die deze keuze met zich meebracht op gebied van technieken en architectuur zorgde voor een eindrekening van 8,5 miljoen euro.