Doorzoek volledige site
03 juni 2014

Medizinische Lesehalle in München krijgt nieuwe vloer

De vloer heeft dezelfde afwerking als de tafel. Illustratie | ArchIdea
De leeszaal biedt plaats voor onder andere studenten. Illustratie | ArchIdea
Het oude gebouw leende zich perfect voor een herbestemming. Illustratie | ArchIdea

Een voormalige kunstgalerij die werd omgebouwd tot een medische leeszaal, ondergaat een grondige renovatie. Architect Markus Schmitt, lid van de Staatliches Bauamt München, ontwierp de inrichting. Forbo verzorgde de 1300 m² grote vloer. De tafels kregen dezelfde afwerking als de vloer, waardoor ze één geheel vormen.

De kunstgalerij was een van de eerste gebouwen in München dat gebruik maakte van ruw beton. De gevel werd ontworpen in een licht-grijs cement, het interieur zette deze sombere lijn voort. Een licht-monochrome linoleumvloer en stoffen muren bepalen het uitzicht van de showrooms. De stoffen hebben een zwarte, beige of donkerrode kleur. Ze geven een mooi contrast met de opgehangen kunstwerken.

De binnendeuren werden in mahoganieveneer geplaatst. De raamkozijnen sluiten aan met dit stijlvolle uitzicht. Het uiteindelijke doel van de renovatie was de integratie van de historische elementen zoals ze vroeger gebruikt werden en zichtbaar waren. Dit gebeurde echter wel op een moderne manier. Enkel bestaande elementen werden hergebruikt, niets werd heropgebouwd. 


Overeenkomst

De vloer in de leeszalen heeft een lichte beige tint die terugkomt in de U-vormige tafels. De randen en oppervlakken van de tafels zijn afgewerkt in walnotenveneer van Walton Uni Flooring. De architect maakte hierbij een referentie naar het originele ontwerp. Toch versmelten tafel en vloer samen. Ze vormen één geheel, zonder te domineren. 

"Een belangrijk detail bij de tafels was het afwerken van het linoleum," weet architect Markus Schmitt. "De overgang van het horizontale naar het verticale linoleum moest zorgvuldig gedaan worden. Anders zou het hele vloer-tafeleffect teniet gedaan zijn." 


Overgenomen van ArchIdea.