Doorzoek volledige site
03 juni 2014 | JANNES ZWAENEPOEL

Kraan hapt Vrije Lagere School in Paal stuk

De kraan vernielde in een mum van tijd de volledige school. Illustratie | VLS Paal
De nieuwe school wordt bij de start van het schooljaar 2015-2016 in gebruik genomen. Illustratie | VLS Paal
Het nieuwe gebouw. Illustratie | Holistic Architecture 50|5 & LABO Architecten

De afbraakwerken zijn begonnen, de Vrije Lagere School van Paal is niet meer. Minister van Onderwijs Pascal Smet zette samen met 450 kinderen de sloop in gang. Een nieuwbouw vervangt het verouderde kloostergebouw. Deze wordt via een publiek-private samenwerking gerealiseerd. De heropbouw kadert in het Scholen van Morgen project, dat binnen zes jaar 165 nieuwe schoolgebouwen wil neerzetten. LABO architecten en Holistic Architecture 50|5 tekenden de plannen.  

De sloop van het kloostergebouw is nodig om plaats te maken voor de nieuwe 1700 m² grote school. De werken zijn meteen het startschot voor het Scholen van Morgen project in Limburg. 19 van de 165 projecten worden in Limburg gebouwd. Momenteel kunnen 143 van de 165 projecten op een vergunning rekenen. Voor 40 hiervan werd er een aannemer gekozen. De overheid wil samen met de privésector investeren in de opleiding van volgende generaties. De publiek-private vennootschap investeert meer dan 250 miljoen euro in Limburg. 


Moderne Feniks

Aan de Diestersteenweg in Paal verrijst een modern schoolgebouw op uit de brokstukken van het klooster. De bovenbouw voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar vervangt het uit 1866 daterende klooster. Het gebouw heeft een bouwschil van baksteen, verweven met raamwerk en uitspringende elementen. Ook opteerden de architecten voor screens in strekmetaal als zonwering. 

"Kwaliteitsvol onderwijs vraagt om een uitdagende leeromgeving zodat alle kinderen de kans krijgen om hun talenten en kwaliteiten optimaal te ontwikkelen," weet directeur van de VLS Paal Lut Vranken. "Vandaar dat de school in haar nieuwe schoolcomplex prioriteit geeft aan 12 ruime klaslokalen." 

Naast de klaslokalen komt er ook een directielokaal, secretariaat, drukkerij, zorglokaal, mediazaal en multifunctionele vergaderruimte. Rolstoelgebruikers kunnen dankzij een aangepaste lift en toilet volop genieten van het nieuwe gebouw.