Doorzoek volledige site
03 juni 2014 | JANNES ZWAENEPOEL

Cultureel Centrum Rozet is beste gebouw van Nederland

De gevel is opengewerkt, maar houdt indirect zonlicht toch buiten door de verticale elementen. Illustratie | Scagliola Brakkee
Het gebouw werd ontworpen door Neutelings Riedijk Architecten. Illustratie | Scagliola Brakkee
De grote glazen inkom trekt de aandacht van de bezoeker. Illustratie | Scagliola Brakkee
De hal doet dienst als inkom naar de verschillende faciliteiten van het gebouw. Illustratie | Scagliola Brakkee
Lessen en voorstellingen kunnen gegeven worden in het cultureel centrum. Illustratie | Scagliola Brakkee
Inplanting. Illustratie | Scagliola Brakkee
Het Rijksmuseum in Amsterdam door Cruz y Ortiz Arquitectos greep net naast de prijs. Illustratie | Duccio Malagamba

Het culturele centrum in Arnhem is verkozen tot het beste Nederlandse gebouw van 2014. De renovatie werd uitgewerkt door Neutelings Riedijk Architecten uit Rotterdam. Het is de negende keer dat de branchevereniging voor Nederlandse architectenbureaus de prijs uitreikt. 

De jury looft het project voor zijn "geweldige oplossing van de puzzel". De puzzel is een stukje verwaarloosd Arnhem. Het cultureel centrum ligt tussen het historische centrum en de nieuwe wijk Rijnboog. Door het gebouw een reeks van uiteenlopende functies te geven zorgen de architecten voor een aansluiting tussen de twee wijken. 


Sociaal beton

Het gebouw is opgetrokken uit middelgrote zanderige betonnen elementen. De gevel ademt door de ingetrokken verticale ramen. De statige inkom trekt automatisch de bezoeker aan met een opvallende glazen wand. Een centrale circulatieruimte is doorgetrokken doorheen het gebouw en leidt de bezoeker naar het nabijgelegen station en kerkplein. 

De centrale corridor biedt plaats aan verschillende faciliteiten zoals twee bibliotheken, een galerij en een school. "Het project is een onmiskenbaar icoon, een catalysator voor stadsontwikkeling. Toch zijn de publieke gedeelten van het gebouw uiterst geschikt als ontmoetingspunt," weet de wedstrijdjury.

Het Amsterdamse Rijksmuseum greep net naast de prijs met zijn renovatie.