Doorzoek volledige site
11 juni 2014 | JANNES ZWAENEPOEL

Triflex beschermt uitbreiding van historisch gebouw

Veel volk op de officiële voorstelling Illustratie | Rainer Mader
Illustratie | Marc Sourbron
Illustratie | Marc Sourbron
Illustratie | Marc Sourbron
Illustratie | Marc Sourbron
Illustratie | Marc Sourbron
Illustratie | Marc Sourbron
Illustratie | Marc Sourbron

Als de zaken goed gaan, is uitbreiding een logisch gevolg. Zo ook bij veilinghuis Galerie Leroy Frères in Brussel. Het gerenommeerde veilinghuis vestigde zich jaren geleden echter in een geregistreerd en beschermd pand. Na een lange procedure slaagde het Duitse SMO Architektur van Seyed Mohammed Oreyzi erin om de vergunningen in orde te krijgen. De architect realiseerde een non-invasieve uitbreiding met Triflex Protect systeem.

Triflex is een multifunctioneel materiaal dat uitstekend beschermt tegen waterschade. Het ProTect-systeem is een dakbedekkingsmembraan dat uit verschillende lagen bestaat. Een primer bedekt de onderste laag. Daarboven komt een waterdichte huid. Een bovenlaag werkt het geheel af. 

 “Triflex is een buitengewoon product,” vertelt architect Oreyzi van SMO Architektur. “Eigenlijk wordt het vooral gebruikt bij de constructie van moderne gebouwen. Dat we het toepassen bij de uitbreiding van een historisch gebouw is dan ook een weloverwogen keuze.”

Het materiaal biedt immers een uniforme bescherming. “Er is geen verschil tussen de muren en de roofing als je Triflex gebruikt,” weet Oreyzi. “Normaal gebruik je drie verschillende materialen, maar dankzij Triflex kan je alles met één product doen.” SMO Architektur opteerde al eerder voor het materiaal bij een project in Cologne. De positieve ervaring moedigde het bureau aan om het weer in te zetten.


Reversibele architectuur

 Het project in Brussel is zo opgezet dat het volledig omkeerbaar is. Het historische gebouw kreeg een uitbreiding aan de achterkant. Deze uitbreiding is volledig verwijderbaar – indien de eigenaars dit wensen. “De stad deed moeilijk over de vergunningen,” legt Oreyzi uit. “We hebben het bestuur uiteindelijk toch kunnen overtuigen van ons ontwerp. Het hele project is duurzaam opgevat en is non-invasief. De historische context van het gebouw blijft bewaard.”

Hoewel Triflex volgens de architect een prachtig product is, blijft het vrij onbekend in de historische renovatiesector. “Onze aannemer was niet bekend met het product,” vertelt Oreyzi. “Jammer, want het is een totaalproduct dat het project heel goed beschermt. We zijn dan ook heel tevreden over Triflex, net als de bouwheer. In andere vastgoedeigendommen kreeg hij af te rekenen met vochtproblematieken. Hij is dan ook aangenaam verrast door de kwaliteiten van Triflex.”

Oreyzi raadt het product dan ook sterk aan. “Met dit product ga je nooit problemen hebben met lekken. Bij een lek gaat het water onder de roofing en dringt het door de muren. Maar met Triflex is dit onmogelijk. De iets hogere prijs verdient zich snel terug.”

GERELATEERDE DOSSIERS