Doorzoek volledige site
14 juni 2014 | JOOS NEVEN

Hyunjeong Kim wint de eerste VELUX International Design Award

De winnaars en de eervolle vermeldingen van de VIDA's.
Hyunjeong Kim en haar Ferro Fluid Scales.
Iris van den Brink en Anneloes de Koff met hun ontwerp 'The Swipe'.

Op 22 mei 2014 werden de winnaars van de eerste VELUX International Design Awards bekendgemaakt. De winnares was Hyunjeong Kim met haar project ‘Ferro Fluid Scales’. Hyunjeong gebruikte ferrofluïdum om licht te condenseren naar wens van de gebruiker. De tweede plaats was weggelegd voor Iris van den Brink en Anneloes de Koff die samen ‘The Swipe’ ontwikkelden. Verder kregen vijf ontwerpen een eervolle vermelding.

De jury beloonde Hyunjeong Kim (Berlin University of the Arts) met de hoofdprijs van 6.000 euro voor haar ”uitgebreide en innovatieve oplossing voor dakvensters”, en voegde eraan toe dat haar Ferro Fluid Scales “een uiterst innovatief project is dat visie heeft. Ook technisch gezien is het een zeer slimme en geavanceerde oplossing die een nieuwe manier van denken over dakvensterdecoratie aantoont.”

 

Lichtcondensatie door magnetisme

De Ferro Fluid Scales van Hyunjeong Kim vinden hun origine in de natuurwetenschappen: ferrofluïdum is een stof die in zijn natuurlijke staat op zwart water lijkt. Als het goedje echter tussen magnetische velden terecht komt, condenseert het. Ferro Fluid Scales integreert deze wetenschappelijke kennis in een origineel ontwerp door de ondoorzichtige vloeistof samen met een heldere suspensievloeistof in transparant glazen panelen te plaatsen. Hierdoor kan de gebruiker eenvoudig de sterkte van het magnetische veld laten toenemen of verminderen – en zo de hoeveelheid licht dat door de panelen komt regelen.

“Ik ben erg blij en gelukkig dat ik de VELUX International Design Award heb gewonnen,” zei de trotse Hyunjeong Kim nog. “De VELUX awards zijn uiterst befaamde en belangrijke prijzen. Ik ben dan ook erg trots de winnaar te zijn en hoop dat het me zal helpen in de rest van mijn carrière.”

Hyunjeong gaf verder mee dat het belangrijkste aspect van haar Ferro Fluid Scales de organische veranderingen waren. Met behulp van het ferrofluïdum en een elektromagnetische unit kon ze eenvoudig meer en minder zonlicht laten doorschijnen.

 

The Swipe: een praktische en krachtige oplossing

Iris van den Brink en Anneloes de Koff (Technische Universiteit Delft in Nederland) stelden hun project voor als volgt: “Naast een mooi, esthetisch effect is ons ontwerp door zijn eenvoud goed uitvoerbaar. Alle verschillende onderdelen van The Swipe zijn gestandaardiseerde elementen, waardoor productiekosten laag gehouden worden. We zijn ervan overtuigd dat dit in lijn ligt met de visie van VELUX om geweldige ontwerpen voor iedereen toegankelijk te maken.”

De jury vond het project “een zeer eenvoudige maar krachtige en innovatieve oplossing,” en ze voegde eraan toe dat “de binnen/buiten-oplossing op een interessante manier aantoont hoe licht gemanipuleerd kan worden.”

 

“Bewonderenswaardige ontwerpen”

Naast de twee winnende ontwerpen kregen vijf andere teams een eervolle vermelding: “de vijf projecten die genomineerd werden voor een eervolle vermelding, bevatten zeer interessante oplossingen. We hebben het gebruik van nieuwe en boeiende technologieën gezien – zoals het gebruik van natuurlijk daglicht als een nachtelijke energiebron, maar ook duurzame en technische oplossingen met veel inspiratie uit de natuur”, zei Jurylid Peter Zec, de oprichter van de Red Dot Design Awards.

Naast Peter Zec bestond de jury ook uit het Deens-Italiaanse designduo GamFratesi en de Nederlandse ontwerpster en architect Petra Blaisse. De juryleden waren zo verrast door de verschillende teams dat ze het naar eigen zeggen enorm moeilijk hadden om te kiezen en het zelfs oneens waren over de keuzes.

Petra Blaisse, die met haar ontwerpen zelf voortdurend de uitdaging met de status quo aangaat, noemt iedere finalist een winnaar omdat ze er allemaal in geslaagd zijn een nieuw licht te werpen op de vele mogelijkheden wat het ontwerpen van raamdecoratie betreft.

“In het winnende project zagen we een combinatie van technologische intelligentie, inventiviteit en doeltreffendheid. Doeltreffendheid op het vlak van functionaliteit welteverstaan – de oplossing dringt het decoratieve design niet op aan de gebruiker”, zegt Petra Blaisse terwijl ze de winnende oplossing beschrijft.

Kent Holm, Global Director of Decoration and Sun Screening Products bij VELUX, was ook onder de indruk van de verschillende inventieve projecten: “Toen we beslisten deze designwedstrijd op poten te zetten, hadden we er geen idee van dat we hier vandaag met zoveel boeiende projecten geconfronteerd zouden worden,” zei Holm tijdens de uitreiking. “Het is echt bewonderenswaardig hoeveel ontwerpteams hebben gekozen voor zeer complexe oplossingen. Bovendien zijn we onder de indruk van hun enorme toewijding en vakmanschap doorheen de hele competitie.”

GERELATEERDE DOSSIERS