Doorzoek volledige site
14 juni 2014 | JOOS NEVEN

Arup introduceert 3D-geprinte stalen elementen

Het eerste ontwerp van Arup. © David de Jong Illustratie | Persbericht Arup
Het eerste ontwerp vanuit een andere hoek. © David de Jong Illustratie | Persbericht Arup
"Het klassieke model is nu nog goedkoper te produceren, maar dat zal in de toekomst veranderen," zei het team van ingenieurs. © David de Jong Illustratie | Persbericht Arup

De ingenieurs van Arup zijn erin geslaagd om de technologie van het 3D-printen tot een nieuw niveau te tillen. De ploeg ontwikkelde een manier om stevige stalen elementen te printen die gebruikt kunnen worden in complexe projecten.

Complexiteit zonder compromis

Het nieuws opent nieuwe deuren voor het gebruik van 3D-printen in functie van bouwen en ontwerpen. Onderzoek toont aan dat de technologie het potentieel heeft om zowel goedkoper te worden dan de traditionele stalen elementen, alsook om minder afval te produceren. Het resultaat is dat de ecologische voetafdruk kleiner wordt.

Arups eerste ontwerp was een stalen element dat nu al inzetbaar zou zijn voor bepaalde constructies. “De complexiteit van het ontwerp laat geen twijfel bestaan over het potentieel van deze technologie,” voegde het team van ingenieurs eraan toe.

 

Minder kosten, minder afval, meer efficiëntie

“Met de 3D-printer kunnen we enorm veel complexe stukken veel efficiënter produceren. De voordelen qua prijs en afvalproductie zijn onvoorstelbaar. Het belangrijkst is echter de mogelijkheid om zeer complexe ontwerpen te printen: zelfs in een later stadium moet dat ontwerp niet versimpeld worden om kosten te drukken,” zei Salomé Galjaard, de team leader van Arup.

Arup werkte voor het ontwerp samen met WithinLab, softwareontwikkelaars voor ingenieurs en een consultancy bedrijf, en CRDM/3D Systems (voor het 3D-printen). EOS legde samen met Arup de basis van de technologie.