Doorzoek volledige site
16 juni 2014 | KEVIN MOENS

Archifocus 2014: stemmen kan nog tot en met woensdag

Veel volk op de officiële voorstelling Illustratie | Toon Grobet: Crematorium Hofheide
Veel volk op de officiële voorstelling Illustratie | Marc Sourbron: Woning Roeselare
Veel volk op de officiële voorstelling Illustratie | Klaas Verdru: Tennisclub Koksijde
Veel volk op de officiële voorstelling Illustratie | Koen Van Damme: Golf Club Project
Veel volk op de officiële voorstelling Illustratie | Liesbet Goetschalckx: Crematorium Hofheide
Veel volk op de officiële voorstelling Illustratie | Steven Massart: Golf Club Project
Veel volk op de officiële voorstelling Illustratie | Thomas De Bruyne: 't Huis van Oordeghem
Veel volk op de officiële voorstelling Illustratie | Yannick Milpas: Floating Farm

Deze week donderdag 19 juni 2014 vindt voor de derde maal de architectuurfotografiewedstrijd Archifocus plaats in Gent. Prijzen van de vak-, pers- en architectenjury zullen uitgereikt worden, net zoals de hoofdprijs voor de winnaar die het best scoort in alle categorieën. Ook de publieksprijs hoort thuis in dat rijtje en die wordt toegekend op basis van de stemmen van het grote publiek. Stemmen is dus de boodschap!

Uit ruim 30 inzendingen selecteerde een dertienkoppige architectenjury een shortlist van 8 projecten. Via online stemmen zal het grote publiek beslissen welke fotograaf met de publieksprijs aan de haal gaat. Daarnaast worden er ook aparte prijzen uitgereikt door de architectenjury, de persjury en de vakjury.

De wedstrijd stond open voor alle Belgische beroepsfotografen. Zij moesten van één bepaald architectuurproject enkele overzichts- en een detailfoto insturen. Dat leverde ruim 30 kwalitatieve inzendingen op. Een jury bestaande uit 13 vooraanstaande Belgische architecten hebben uit deze longlist 8 fotoreeksen geselecteerd van de volgende fotografen: Liesbet Goetschalckx (Turnhout), Steven Massart (Tienen), Toon Grobet (Antwerpen), Thomas Debruyne (Gent), Yannick Milpas (Borgerhout), Koen Van Damme (Oostakker), Klaas Verdru (Kortrijk), Marc Sourbron (Bilzen).

 

Verschillende prijzen

Zowel de longlist als de shortlist kunt u raadplegen op de website www.archifocus.be. Daar kan u online uw stem uitbrengen. De inzending met het hoogst aantal stemmen wint de publieksprijs. Ook de architectenjury, een persjury en een vakjury zullen een aparte winnaar naar voren schuiven. Voor de toekenning van de vakprijs wordt DAPH ingeschakeld, een organisatie van Nederlandse architectuurfotografen. De fotograaf die het beste scoort in alle categorieën, gaat naar huis met de hoofdprijs.

De winnaars worden bekend gemaakt op het evenement I Am Architect dat dit jaar plaatsvindt op 19 juni in de Technologiecampus in Gent. Tijdens dit evenement zullen de foto’s uit de shortlist ook in groot formaat te bewonderen zijn. De officiële prijsuitreiking vindt plaats omstreeks 18u30.

De wedstrijd Archifocus is een initiatief van de architectuurwebsite Architectura.be in samenwerking met Centrum Duurzaam Bouwen, Xatrax, Goedhart Repro en ASSIVER.