Doorzoek volledige site
16 juni 2014 | JOHANNES VAN CAUWENBERGHE

Architectencongres: voorzitter NAV over werken in bouwteam

Veel volk op de officiële voorstelling
Illustratie | Architectencongres

Voor het Tweede Architectencongres was gekozen voor het thema ‘werken in bouwteam’. Voorzitter van het NAV Kati Lamens legt uit waarom.

Donderdag 5 juni vond het Tweede Architectencongres plaats in de Handelsbeurs in Gent. Het congres met de titel ‘Integraal ruimte scheppen’ was georganiseerd rond twee perspectieven: samenwerken in bouwteams en het vraagstuk van de demografische boom. Architectura was erbij en vroeg de voorzitter van het NAV, Kati Lamens, om het eerste perspectief toe te lichten voor onze camera.

Ze vertelt dat er binnen het veranderende bouwlandschap een andere rol van de architect wordt gevraagd. De zogenaamde architectenwet uit ’39 bepaalt dat de architect belangrijke verantwoordelijkheden draagt. Maar dat beeld van de architect als dirigent is verouderd en dient dringend bijgesteld te worden. Wat we kunnen zien, is dat de architecten van vandaag zich meer en meer gaan specialiseren en diversifiëren. Maar dat laat de wet niet toe. Architecten kunnen geen verantwoordelijkheden contractueel toevertrouwen aan technici en ingenieurs die niet zijn ingeschreven op de lijst van de Orde van Architecten.  

“De architect is vandaag nog altijd de enige die verantwoordelijkheid draagt, ongeacht de  bouwpartners die mee in hetzelfde verhaal stappen,” zegt Kati Lamens. “Daar is dringend een wetswijziging voor nodig. Maar ook de deontologie moet daarvoor gewijzigd worden, zodat de architect als een evenwaardige partner in een bouwteam kan gaan samenwerken, zowel met opdrachtgevers als met uitvoerders en energiedeskundigen enzovoort.”