Doorzoek volledige site
16 juni 2014 | JOOS NEVEN

Studio Weaves workshoppaviljoen voor de Clerkenwell Design Week

De Clerkenwell Design Week 2014 kon op heel wat bezoekers rekenen. Illustratie | Dezeen, foto door Jim Stephenson
Het zonlicht komt het paviljoen binnen via de plastieken platen in het plafond. Illustratie | Dezeen, foto door Jim Stephenson
Op elke gewelfde plaat is een ambacht afgebeeld. Illustratie | Dezeen, foto door Jim Stephenson
De tekeningen zijn aangebracht in reliëf. Illustratie | Dezeen, foto door Jim Stephenson
Een close-up van het gekozen materiaal (buitenkant). Illustratie | Dezeen, foto door Jim Stephenson

Studio Weave heeft ter aanleiding van de Clerkenwell Design Week 2014 een paviljoen gebouwd in de gelijknamige Londense streek. Het festival van drie dagen is een eerbetoon aan de historische ambachten van Clerkenwell: smeden, ledervervaardiging, en boekbinding kwamen allemaal aan bod. Het paviljoen zelf is gebouwd om workshops in te organiseren.

Architectuur voor vervlogen tijden

Het paviljoen van Studio Weave staat op het St John’s Square en vormde een van de hoofdattracties van het stadsfeest. “We wouden het erfgoed van de stad in de kijker zetten. Vroeger waren hier veel vaklui: van het vervaardigen van leer tot het ontwerpen van horloges. Alles was er. Nu is de streek dé place to be voor ontwerpers,” meldde Je Ahn, mede-oprichter van Studio Weave, aan Dezeen.

Voor de constructie kozen de architecten voor gegolfde platen uit vezelcement van het Engelse bedrijf Equitone. De speling van het materiaal zorgt voor subtiele patronen aan de buitenkant. “Het is een karikatuur van een fabriek,” legt Je Ahn uit. Zonlicht kan via plastic raampjes in het plafond naar binnen.

Eert uw ambachten

Binnenin het paviljoen zagen bezoekers kleurrijke tekeningen van de meest prominente ambachten die vroeger in het stadsdeel beoefend werden. De platen waarop de tekeningen zijn aangebracht komen ook van Equitone: “We hebben het reliëf ontworpen om aan te tonen dat het materiaal hiervoor gebruikt kan worden, en dat is best goed gelukt,” ging Ahn verder. “Het stellen mozaïeken voor. Elke ambacht is te zien op een van de panelen.”

Elke dag konden bezoekers deelnemen aan andere workshops in het paviljoen: de ene dag zijn de bezoekers aan de slag gegaan met een drukpers, de andere dag hebben juweliers laten zien hoe sieraden gemaakt worden. De laatste dag werd er een 3D-printer geïnstalleerd, als knipoog naar de moderne tijd. “We hebben vakmensen hun vaardigheden laten demonstreren om de bezoekers duidelijk te maken dat zulke producten niet aan de bomen groeien,” voegde Ahn toe.