Doorzoek volledige site
17 juni 2014 | JOOS NEVEN

8 winnaars Belgische Energie- en Milieuprijs bekend

De trotse laureaten en genomineerden. Illustratie | EEAward

Op 5 juni werden de winnaars van de negende Belgische Energie- en Milieuprijs bekend gemaakt in Tour&Taxis (Brussel). De tweetalige avond werd geopend door enkele politici en de voorzitter van de plaatselijke jury. Naar gewoonte werden ook dit jaar 8 prijzen uitgereikt.

Geef eens wat terug aan de natuur

Sinds de oprichting van de wedstrijd zijn er al meer dan 1.700 projecten de revue gepasseerd die stuk voor stuk bijgedragen hebben tot het beheer en de bescherming van het milieu, de energie, en het klimaat van ons land. Zowel burgers, ondernemingen, openbare instellingen, als non-profitorganisaties kunnen een project indienen. De initiatieven van de laureaten inspireren een energiebewuste gedachtestroom en zijn een toonbeeld van milieuvriendelijke elegantie.

Goed ontgonnen is half gewonnen: de winnaars

De Eco-Citizen Award wordt uitgereikt aan projecten die leiden tot duidelijke verbeteringen van het milieu in de buurt. Dit jaar kaapte het koppel Marie Ernotte en Dimitri Collard de prijs weg met hun ‘dennenappelhuis’. Het koppel heeft de constructie zelf opgetrokken. De elegante vorm, de duurzame materialen, en de mooie integratie van het huis in het bos leverde hun de prijs op. De andere genomineerden waren de familie Carlier-Fautsch, die de lokale diversiteit verrijkte in hun eigen tuin, en de heer Pascal Dethier, voor zijn ecologisch verantwoord verwarmingssysteem.

Burgers onder de dertig jaar die zich inzetten voor de bescherming van het milieu of hernieuwbare energiesystemen kunnen bekroond worden met de Young People Award. Dit jaar was de prijs gereserveerd voor Gwénaël Huynens project ‘Otonôm’, een e-business die renderende, gemakkelijke, en goedkope oplossingen aanbiedt om zowel water, gas, als elektriciteit te besparen. François Mahu, die het kooksysteem Chrysalis ontwikkelde kwam ook in aanmerking voor de prijs. Chrysalis draait volledig op zonne-energie en is in staat elke dag een gezinsmaaltijd op tafel te toveren.

Openbare instellingen die zich onderscheiden op het vlak van milieubescherming of zuinig omspringen met energie komen in aanmerking voor de Public Sustainable Development Award. Dit jaar won de gemeente Chaudfontaine, dat haar ‘zachte mobiliteitsnet’ uitbreidde. Het doel van het project is om de fietspaden en wandelwegen toegankelijker te maken en fietsen en wandelen ook te promoten. De stad Hasselt was ook genomineerd voor het warmtenet en de toontuin in Kiewit, waar educatie en innovatie hand in hand gaan. Het warmtenet voorziet de omliggende gebouwen van warmte en bespaart 60 ton CO2 per jaar.

Als bedrijf kan je in aanmerking komen voor de Business Sustainable Project Award. Dit jaar won het project ‘Leuven Klimaatneutraal 2030’(LKN2030). LKN2030 vormt het kader waarbinnen nu al 130 (boven)lokale partners en burgers via een sociaal rechtvaardig en structureel ingebed platform meebouwen aan een duurzame toekomst.

Het product dat de Business Product Innovation Award won, was dit jaar de X-Perco van Eloy Water. X-Perco is een zuiveringsstation voor particulieren dat geen energie verbruikt, zeer efficiënt werkt, en compact is.

De Education Eco-Award ging naar de Ecole Provinciale Postscolaire d’Agriculutre (Huy). De school zette een ‘solidaire conservefabriek’ op. De bedoeling van het project is om conserveertechnieken te tonen met een korter bewerkingsparcours en dit in een economisch leefbaar kader. De scholieren kunnen zelf aan de slag en maken producten uit onze streek om heel het jaar van te snoepen.

Het Gemeentelijk Technisch Instituut van Londerzeel won de International Polar Foundation Award. Die prijs gaat naar projecten die een mooie eindbalans geboekt hebben en een verschil gemaakt hebben tegen de klimaatsverandering. ‘De Klimaatcrisis: doe er iets aan!’, van het Technisch Instituut, is een intensieve samenwerking tussen leerlingen, leerkrachten, en externe partners. Al dan niet voor het goede doel werden verschillende klimaatacties ondernomen. Verder gaven de leerkrachten educatieve lespakketten over het milieu.

Een van de hoofdsponsors, Ethias, reikt de Premium Ethias Award uit. Dit jaar won Sibelga uit Brussel met ‘NRClick’: een instrument dat in Brussel gebruikt wordt om de energetische boekhouding te maken van de openbare gebouwen binnen en rond de stad. Zonder investering heeft het programma al gezorgd voor energiebesparingen van 5% tot 30%. De jury koos zelf nog twee winnaars. De eerste is Repair Together uit Elsene: het burgerinitiatief ‘Repair Café’, waar voorwerpen hersteld worden in een fijne sfeer werd geselecteerd door de jury. Er zijn ondertussen al 35 Repair Cafés ingericht in de regio Wallonië-Brussel. Als tweede winnaar koos de jury Biolectric uit Temse. Biolectric maakt en installeert kleine pocketvergisters ( < 45 kW) die op basis van bedrijfseigen mest groene energie maken ten behoeve van de boerderij.

Meer informatie en foto's van alle genomineerden vindt u op de site van de Belgische Energie- en Milieuprijs.