Doorzoek volledige site
17 juni 2014 | JOOS NEVEN

Uitbreiding van de ETAP-bedrijfsgebouwen feestelijk afgesloten

Voor de nieuwe gevel is gekozen voor een transparante look die strookt met die van het LIPA. Illustratie | Persbericht ETAP
De oude gevel van ETAP. Illustratie | Persbericht ETAP
De nieuwe showroom, klaar voor gebruik. Illustratie | Persbericht ETAP
In de nieuwe demonstratieruimtes kunnen klanten kennis maken met de ETAP-producten. Illustratie | Persbericht ETAP
Bij de opening kwam Vlaams minister-president Kris Peeters spreken: "Vlaanderen moet unieke producten op de markt brengen, met een grote toegevoegde waarde," klonk het. Illustratie | Persbericht ETAP

Na twee jaar van ingrijpende werken is de renovatie en uitbreiding van de ETAP-bedrijfsgebouwen afgerond. Op 5 mei werden de gebouwen feestelijk geopend in aanwezigheid van Vlaams minister-president Kris Peeters. Het ambitieuze bouwproject startte in 2012. De showroom en labo’s werden volledig vernieuwd. Een nieuwe middenvleugel van 1000 m² biedt onderdak aan demoruimtes, opleidingslokalen, vergaderzalen en een ruime personeelsrefter. De investering bedroeg ruim 4,3 miljoen euro.

Investeren in de toekomst

“Wereldwijd hebben we barre economische tijden achter de rug”, zegt Managing Director Johan Segers. “De ETAP-directie is er altijd van overtuigd geweest dat investeren in de toekomst het beste antwoord was op deze crisis. We hebben er vertrouwen in dat de doorbraak van energie-efficiënte ledverlichting voor een toename van de productie zal zorgen.” De voorbije drie jaar investeerde ETAP jaarlijks ruim 4,5 miljoen euro (9 procent van de omzet) in productontwikkeling, met een sterke focus op led.

Het oudste deel van de gebouwen van ETAP werd afgebroken en vervangen door een gelijkvloers gebouw dat lineair aansluit op het LIPA, het lichtpaviljoen gebouwd in 2000. Het gebouw biedt plaats aan een showroom, een demonstratieruimte, vergaderzalen, opleidingslokalen en een personeelsrefter. De personeelsinkom tussen de bestaande kantoren en de nieuwbouw werd vernieuwd. De nieuwbouw is geïntegreerd in het geheel, met de structurele voorzieningen om er later een verdieping op te bouwen .

Lichtspeling als uitgangspunt

De lijnen van de transparante gevel van het LIPA werden doorgetrokken en verbinden de ruimten die als glazen volumes in het gevelvlak zijn geschoven, wat aansluit bij het ontwerp van het lichtpaviljoen. Het spel tussen open en gesloten brengt licht binnen in de showroom en refter, en zorgt voor de groenbeleving van de tuin die het gebouw scheidt van de drukke weg. Een spectrum van kleurvlakken voegt een extra dimensie toe aan het lichtspel.

De uitdaging om een nieuw gebouw te ontwerpen ligt niet enkel in de overgang tussen oud en nieuw, maar ook in het geven van een identiteit aan dat nieuwe gebouw. In het gedeeltelijk openbare deel van de showroom en de vergader- en opleidingslokalen is lichtbeleving het sleutelwoord. De zwevende wand die de personeelsrefter en het terras omsluit, biedt privacy en rust tijdens de pauze maar laat beweging van de omgeving toe.

Bij de keuze van de materialen is aandacht gegeven aan kwaliteit en duurzaamheid, maar ook aan functionaliteit en neutraliteit. Het eindresultaat is een samenspel tussen open en gesloten en warm en koud, om het product verlichting in de kijker te plaatsen.

Voor de opleiding- en vergaderlokalen is aan de voorgevel een op maat gemaakte zonwering voorzien door middel van verticaal beweegbare lamellen die gestuurd worden door het daglicht, wat zorgt voor een optimale lichtregeling in de lokalen. De zwarte lamellen komen terug in het binnenschrijnwerk. Het onregelmatige ritme hier zorgt voor privacy bij het circuleren in de gang maar biedt transparantie vanuit de lokalen.

In het project zijn duurzame armaturen gebruikt met ledverlichting.

De koudwateropslag ( KWO) van het bestaande gebouw werd uitgebreid voor het nieuw deel. KWO is een installatie die koud of warm water oppompt naargelang de nood om het gebouw te koelen in de zomer of te verwarmen in de winter. Op deze manier gaat geen energie verloren.

Oled: “Gedurfde maar meersterlijke zet”

Tijdens de opening onderstreepte Vlaams minister-president Kris Peeters het belang van innovatie voor de concurrentiekracht van de Vlaamse industrie. “Met loonkostverlaging alleen kunnen we niet op tegen de opkomende groeilanden”, stelde Peeters. “Vlaanderen moet unieke producten op de markt brengen, met een grote toegevoegde waarde.” De minister-president verwees daarbij naar de oled-noodverlichting van ETAP. In oktober vorig jaar lanceerde het bedrijf als eerste ter wereld een noodverlichtingsarmatuur met oled als lichtbron. Professor Thienpont schetste een toekomst waarin ‘slimme’ ledarmaturen niet alleen zorgen voor comfortabele en energiezuinige verlichting, maar ook zullen fungeren als internetverbinding. Hij bestempelde oled als de lichtbron van de toekomst en noemde de oled-noodverlichting van ETAP een “gedurfde maar meesterlijke zet”.

Christ’l Joris, de ETAP-voorzitster, benadrukte ten slotte dat ETAP al van bij de stichting van het bedrijf in 1949 een voortrekkersrol heeft gespeeld in de verlichtingsmarkt. “Investeren en innoveren blijft ook in de toekomst noodzakelijk om die voortrekkersrol te blijven vervullen.”