Doorzoek volledige site
23 juni 2014 | EVELIEN EYLENBOSCH

Plafondeilanden met duurzaamheid als prioriteit

‘Ontwikkel een kantoorpand aan het Harm Buiterplein in Groningen, waarbij duurzaamheid het sleutelwoord is’. Dat was de uitdaging die BAM Utiliteitsbouw in 2011 aanging. Met succes overigens: eind 2013 werd het uitnodigende en transparante gebouw van 17.000 m2 in gebruik genomen door onder meer de Dienst Sociale Zaken en Werk.

Betonkernactivering en plafondeilanden

Naast duurzaam moest de nieuwbouw ook onderhoudsvriendelijk zijn. Twee begrippen zijn hierbij van toepassing. Enerzijds is er betonkernactivering waardoor het gebouw bijna helemaal zelfvoorzienend is. Koude en warmte verspreiden zich op deze manier vanuit de grond via wanden en plafonds door het hele gebouw waardoor het stroomverbruik aanzienlijk afneemt. Anderzijds zijn er de plafondeilanden die zorgen voor een goede regulering van het klimaat -wat overigens ideaal voor een energiezuinig interieur is- en de akoestiek, zodanig dat er een optimale balans van geluidabsorbering is.

 

Succesvolle samenwerking

Voor dit laatste ging BAM met OWA in zee. OWA is een specialist inzake invulling van plafonds en leverde voor dit groene project 6300 plafondeilanden en ruim 3000 m2 klemcassettes. OWA beschikt over fraaie ontwerpen die niet alleen praktisch zijn, maar ook visueel comfort aanbieden. Anne Bruinsma, commercieel technisch adviseur bij OWA, beklemtoont dat het bedrijf er plezier in heeft om de wensen van zijn klanten te vervullen en dat het altijd naar oplossingen zoekt die de mogelijkheden van een project maximaal benutten. Het stemt haar dan ook uitermate gunstig dat de samenwerking zo geslaagd is. Dit slim en innovatief design zorgt immers voor een aangename werkomgeving en dit komt het arbeidsklimaat alleen maar ten goede.  

GERELATEERDE DOSSIERS