Doorzoek volledige site
24 juni 2014 | SIMON SCHREURS

Ontwerp BFArchitecture goed voor zilveren plak in Brasilia Athletics Stadium Competition

Het Antwerpse BFArchitecture greep vorig jaar net naast de hoofdprijs in de Brasilia Athletics Stadium Competition. De internationale wedstrijd daagde zijn deelnemers uit om een opwindende en visueel sterke structuur te creëren in de Braziliaanse hoofdstad. BFArchitecture is daar met zijn spectaculaire ontwerp en zijn tweede plaats meer dan in geslaagd.

BF Architecture verkoos het nieuwe atletiekstadion te ontwerpen vanuit het idee van functionaliteit van sport binnen de hedendaagse sociale communicatie. Het stadion krijgt een rechthoekige vorm en wordt gevormd door strakke lijnen en scherpe hoeken. Door de toegepaste combinatie van materialen krijgt het geheel zijn monumentale vorm, die moet getuigen van helderheid en elegantie, de iconische golvende structuren van de Braziliaanse architectuurlegende Oscar Niemeyer indachtig. De grootste uitdaging was een landmark ontwerpen zonder de omsingelde gebouwen van Niemeyer aan te tasten.

Functionaliteit, communicatie en integratie zijn vooropstaande begrippen in dit ontwerp. Vandaar het brede ingangsgedeelte en terrassen en de zitgedeeltes en staanplatforms vlak naast de sportvelden en de looppiste. De verschillende niveaus zorgen voor een beter visueel contact en bieden de mogelijkheid om ook kleinere extra-sportieve evenementen te laten plaatsvinden.

Meer dan atletiek

Voor de publieke ruimtes en voor de ondersteuning van de rijen zitjes werd een concrete versterkte structuur gebruikt, terwijl de openingen tussen de structurele elementen gevuld met ETFE-folie-luchtpanelen de toeschouwers niet alleen van een zonnescherm voorzien, maar ook een blijk geven van lichtheid in de structuur. Wat het meest in het oog springt, is ongetwijfeld de nieuwe onorthodoxe piste die deels binnen de klassieke atletiekpiste en grotendeels buiten het stadion loopt. Ze kan het decor vormen van andere sporten dan atletiek, zoals karting en wielrennen.

GERELATEERDE DOSSIERS

GERELATEERDE ARTIKELS