Doorzoek volledige site
24 juni 2014

Belgische nieuwkomer Möbel wordt blikvanger op Design September 2014

Van 9 tot 30 september vindt in Brussel het jaarlijkse designfestival ‘Design September’ plaats. De Europese hoofdstad is dan voor drie weken de ontmoetingsplaats bij uitstek voor diverse Belgische en internationale designers. Dit jaar eist het project ‘Möbel’ van ResourceLab, dat wordt voorgesteld in de Design Vlaanderen galerie, alle aandacht op.

De achtste editie van dit festival belicht de verschillende toepassingen van design en multidisciplinaire relaties: meubilair, architectuur, het object, maar ook grafische vormgeving en textiel. Via een speciaal parcours gaat dit jaar alle aandacht naar de Belgische nieuwkomer Möbel, een gloednieuwe projectlijn die bestaat uit een collectie duurzame high-end designmeubels, genummerd en made in Belgium, van de hand van gerenommeerde ontwerpers. Design Vlaanderen herkent in Möbel zijn basiswaarden van hedendaags, kwaliteitsvol design uit België en stelt daarom graag zijn Galerie ter beschikking om het project tijdens Design September in primeur te introduceren bij het grote publiek.

Möbel is een initiatief van ResourceLab, een productie-atelier in Turnhout dat steunt op drie basisbegrippen: de afvalberg verkleinen, duurzaamheid en jobcreatie. ResourceLab is al sinds 2010 actief in upcycling van bestaande meubels in hun productlijnen layercake en graphic interventions maar wil met Möbel de lat nog een stukje hoger leggen. Het project is ambitieus en zal jaarlijks met een nieuwe ontwerper worden versterkt.

De curator van Möbel is Pieter Boons van Heimat, een multidisciplinair ontwerpbureau, actief in tal van projecten voor beeldende kunst en design. Boons nodigde een shortlist van ontwerpers uit om een meubel(lijn) te maken. Op die lijst staan: Studio Makkink & Bey (NL), Maarten De Ceulaer (BE), het collectief JIJ’S (BE) en Kaspar Hamacher (BE).

Studio Makkink & Bey werkt in diverse domeinen van toegepaste kunst, van productdesign tot architectuur en urban planning. Met dit project ontwerpen ze een meubelsysteem dat bijna volledig is opgebouwd uit gerecycleerd hout. Maarten De Ceulaer (1983) brengt dan weer met een lijn van massieve salontafels een persoonlijke ode aan Ado Chale. Na zijn designstudies aan de Sint-Lukas Hogeschool in Brussel zette hij aan de Eindhovense Design Academy zijn passie voor conceptuele en verhalende objecten met speelse inslag verder.

JIJ’S is een Gents architectencollectief dat in samenwerking met Serge Vandenhove een antieke eettafel verder wil uitpuren door ook het materiaal zelf te recycleren. Kaspar Hamacher (1981) daarentegen focust liever op het ruwe dan het conceptuele. Kaspar beschouwt zich als een ambachtsman die een ruwe diamant oppolijst. Hamacher haalt stukken weg uit oude stoelen om het originele hout opnieuw zichtbaar te maken en zo een contrast te realiseren met de bestaande kleur van de houtafwerking.