Doorzoek volledige site
25 juni 2014 | KEVIN MOENS

Building as Ornament (Win een exemplaar!)

Het ornament is terug, maar nu op de schaal van het gebouw als geheel. Een letter uit het alfabet, een jurk, een rotsformatie of een vliegtuig – de diversiteit van deze nieuwe architectuur is bijna oneindig. In Building als Ornament interviewt Michiel van Raaij tien vooraanstaande architectuurhistorici en architecten en onderzoekt hij hoe deze nieuwe architectuur in de vroege jaren 90 ontstond en hoe deze aan het begin van deze eeuw volwassen is geworden. 

Een nieuwe generatie architecten ziet het ontwerp van het opgeschaalde ornament als onlosmakelijk onderdeel van hun praktijk. Wat zijn hun drijfveren? Hoe plaatsen zij hun ideeën in de traditie van hun eeuwenoude vak? Van Raaij betoogt dat het nieuwe ornament architecten in staat stelt steeds eloquentere gebouwen te ontwerpen, maar dat deze nieuwe praktijk ook aan bepaalde regels is gebonden. Een succesvol ornament vertegenwoordigt een deugd en verduidelijkt de functie, de maatschappelijke status, de draagconstructie, de organisatie en/of de context van het gebouw.

 

Interviews

Building as Ornament bevat interviews met Auke van der Woud, Denise Scott Brown, Charles Jencks, Adriaan Geuze, Michiel Riedijk, Alejandro Zaero-Polo, Ben van Berkel, Steven Holl, Winy Maas en Bjarke Ingels. Uit de verschillende interviews komt het beeld naar voren van een veld dat wordt gedefinieerd door drie polen: iconografisch detail, gelaagde iconografie en enkelvoudige iconografie. De geïnterviewde architecten nemen elk een unieke plaats in met betrekking tot deze drie polen.

 

Gebouwen

Building as Ornament toont meer dan 120 gebouwen als ornament bij de interviews, in de twee beeldessays en in de twee collages genaamd 'Alphabet' en 'Islands'. Onder andere:

  • Het Comic and Animation Museum in Hangzhou, China, door MVRDV
  • Het Scheepvaart en Transport College in Rotterdam, door Neutelings Riedijk Architecten
  • Het Herning Museum of Contemporary Art in Herning, Denemarken, door Steven Holl Architects
  • Het Yokohama International Port Terminal, Japan, door Foreign Office Architects
  • Het Rockmagneten in Roskilde, Denmark, door MVRDV en COBE

 

Meer info: www.nai010.com.

 

Win een exemplaar

Dankzij naio010 publishers mag Architectura.be 3 exemplaren van deze interessante uitgave verloten. Heeft u nog een plaatsje vrij in ’t boekenrek? Stuur dan een mailtje naar kevin@architectura.be met het juiste antwoord op de vraag: “Hoeveel pagina’s telt Building as Ornament?” De schiftingsvraag luidt als volgt: “Hoeveel juiste antwoorden op de vraag zullen er op maandag 30 juni 12u in de mailbox van Architectura.be zitten?”

Veel succes!

GERELATEERDE DOSSIERS