Doorzoek volledige site
25 juni 2014

Britse Studio Weave geeft lezing op architectuuravond van Archipel

Op vrijdag 27 juni organiseert intercommunale Leiedal organiseert in samenwerking met Archipel en Designregio Kortrijk een boeiende avond rond hedendaagse architectuur. De architectuurkaart regio Kortrijk wordt deze avond aan het publiek voorgesteld. Nadien nodigen ze het jonge, excentrieke Londense architectenbureau Studio Weave uit om over hun fantasierijke maar realistisch oeuvre te komen praten.

Architectuurparels in de regio in beeld

Goede voorbeelden van architectuur, publieke ruimte en interieur in de regio bekend maken, dat is het opzet van de architectuurkaart. Sinds een aantal jaren profileert de regio Kortrijk zich als een streek waar kwalitatieve architectuur en zorg voor de publieke ruimte de nodige aandacht krijgen. Om deze parels in de kijker te zetten, ontwikkelden Leiedal en Designregio Kortrijk een digitale projectdatabank. De website wordt geen statische opsomming van projecten, maar een kaart die dankzij de input van gebruikers kan uitgroeien tot een onuitputtelijke inspiratiebron voor mensen met interesse voor interieur, architectuur en publiek domein.

Trompetten in plaats van regenafvoerbuizen

Studio Weave, een jong, extravagant en energiek architectenbureau uit Londen balanceert tussen een positieve open benadering en technische precisie. Ze houden ervan eigenaardigheden te bestuderen, er sterke punten uit te isoleren en deze te transformeren tot iets aparts met geheel nieuwe kwaliteiten. Hun werk flirt met architectuur, kunst, design en publieke ruimte.

Wat het bureau van Je Ahn & Maria Smith onderscheidt van anderen, is een bijzondere dosis fantasie en een intens genot ernaar op zoek te gaan. Studio Weave gaat uit van sprookjes als conceptlijnen, ‘De langste bank’, ‘zout gemaakt van tranen’, ‘trompetten in plaats van regenafvoerbuizen’ … de lijst van creatieve ontwerpen en ingrepen gaat maar door. En toch is elk project inherent verbonden aan zijn omgeving, aan het landschap, en resulteert elk een verhaal vanuit de genius loci. Ze beschouwen gebouwen en hun omgeving op een holistische wijze: het ene beïnvloedt onlosmakelijk het andere, en deze relaties hebben invloed op hoe mensen gebruik maken van een ruimte, of het nu binnen- of buitenruimte is, publiek of privaat.

Studio Weave is een architectenbureau gevestigd in Hackney, Oost-Londen. Hun werk omvat een breed scala aan projecten gaande van meubels en kunstprojecten tot gebouwen, landschappen en stedenbouw. Studio Weave bestaat momenteel uit acht mensen en werd opgericht door Maria Smith en Je Ahn.