Doorzoek volledige site
25 juni 2014 | STÉPHANIE ROMANS

Inschrijvingen geopend voor ARC Awards 2014

Villa Kogelhof, winnaar van de ARC13 Architectuur Illustratie | de Architect
ARC13 Interieur-winnaar, het Noord-Hollands Archief door de ontwerpers van Happel Cornelisse Verhoeve. Illustratie | de Architect
De ARC13 Stoelontwerp ging naar Well Proven Chair van Van Aubel & Shaw. Illustratie | de Architect
De ARC13 Oeuvreprijs was voor Thomas Rau, CEO van Rau - Turntoo. Illustratie | de Architect

Voor de derde keer organiseert de Architect de jaarlijkse ARC Awards: vier prijzen die de ontwerpopgave van stoel tot stad centraal stellen en laten zien wat de kracht is van de ontwerpdiscipline. Deelname staat open voor zowel de gerenommeerde projectbureaus als jonge professionals. Innovatie en ondernemerschap vormen de rode draad.

Architectuur en Interieur

De ARC14 Architectuurprijs is een initiatief van Gira en de Architect. De prijs beloont gerealiseerde projecten waarin gebruik en techniek op innovatieve wijze samengaan. Verder moedigt ARC14 Architectuur de integratie van duurzaamheid in ontwerpen aan. Projecten die een buitengewone architectuur combineren met hoge duurzaamheidsprestaties komen in aanmerking. De jury bestaat uit Jacob van Rijs (MVRDV, juryvoorzitter), Duzan Doepel (Doepel Strijkers), Ronald Huikeshoven (AM) en Ditmar Henkel (Zuivergroen).

Interieurontwerpen kunnen een gooi doen naar de ARC14 Interieurprijs, een initiatief van Plan@office en de Architect. Deze prijs wordt uitgereikt aan een in Nederland of België gerealiseerd interieurproject dat opvalt door een geslaagde synthese van gebruik, techniek en esthetiek. ARC14 Interieur wil zo een katalysator zijn voor een professionele en vernieuwde interieurdiscipline. De jury, bestaande uit Michael Hoffman (Hofman Dujardin Architecten, juryvoorzitter), Casper Schwarz (c4id interieurarchitecten), Happel Cornelisse Verhoeven en Frederike Bax (Bureau Bax), let bij de beoordeling op opgave, aanpak, samenwerking met andere disciplines en het eindresultaat.

Van stoel tot oeuvre

De ‘kleinste’ prijs is die voor Stoelontwerp, een initiatief van de Architect en Desko Kantoormeubelen. Het ontwerpen van kantoorinterieurs met gebruikte kantoorstoelen zit in de lift. Het past in de circulaire economie en is betaalbaarder dan nieuw meubilair. Er is echter steeds meer vraag naar een creatieve visie op dit proces. Het doel van de prijs is dus duidelijk: men neme een gebruikte kantoorstoel en ontwerpt een prototype met duidelijk productiemodel. Ontwerpen Dirk van der Kooij zit de driekoppige jury voor, waarin hij geflankeerd wordt door Cesar Peeren (Superuse Studio) en Wouter Fris (DDock)

Van de ‘kleinste’ naar de ‘grootste’ prijs: ARC14 Oeuvre prijst een persoon die een blijvende en vernieuwende bijdrage heeft geleverd aan de verbetering van de gebouwde omgeving. Het initiatief voor deze prijs komt van de Architect en is mede mogelijk gemaakt door Gabriel. Niet alleen (interieur)architecten en designers komen in aanmerking voor de oeuvreprijs. Ook wetenschappers kunnen een gooi doen naar de award. De inzendingen worden beoordeeld door Henk Ovink (ministerie van Infrastructuur en Milieu (NL), Rebuild by Design, Sandy Taksforce, juryvoorzitter), Rients Dijkstra (maxwan a+u, College van Rijksadviseurs) en Aart Oxenaar (Academie van bouwkunst, Amsterdam).

Inschrijven voor ARC14 Architectuur en ARC14 Interieur kan tot en met 29 augustus 2014. De deadline voor ARC14 Stoelontwerp verstrijkt op 1 augustus 2014.