Doorzoek volledige site
26 juni 2014 | SIMON SCHREURS

Lage energie- of passiefoplossingen van Cellumat

Een woning in de Franche-Comté die gerealiseerd werd met Cellumatbetonblokken van 36.5 centimeter dikte Illustratie | Cellumat

De Energiebloc, Energiebloc+ en Passifbloc van Cellumat maken het als enige blokken in de ruwbouw mogelijk om dragende lage-energie– en passiefmuren te bouwen met slechts één ruwbouwmateriaal en dus zonder isolatiematerialen. Ze bieden de oplossing om eenvoudig te beantwoorden aan de steeds strengere EPB-reglementering.

Volgens de Vlaamse reglementering zal elke nieuwbouwwoning vanaf 2021 bijna enenergieneutraal moeten zijn. In Brussel en Wallonië wordt het in respectievelijk 2015 en 2017 verplicht om passief te bouwen. Bouwheren anticiperen dan ook massaal door vandaag al een passiefhuis te bouwen.

Met energiebloc, energiebloc+ en passifbloc biedt Cellumat keuze uit drie mogelijkheden naargelang de gewenste muurdikte van de cellenbetonblok (van 24 t.e.m. 60 centimeter), de bouwstijl (met of zonder spouwmuur) en de beoogde U-waarde (tot 0,11W/m²K). De isolatiewaarden zouden de beste op de mark zijn en de volle blokken garanderen een luchtdichtheid die in de loop der jaren niet verloren zal gaan, ongeacht of er in de muren gekapt of geboord wordt.

Grote troef is daarnaast dat er niet allerlei isolatiematerialen dienen te worden aangebracht, wat tijd en kosten bespaart. De massieve blokken kunnen zwaardere lasten dragen en laten gemakkelijk toe om tot meerdere verdiepingen te bouwen. Ook zouden ze 100% recycleerbaar zijn en een aangenaam thermisch comfort garanderen: in de winter beschermt het isolerend vermogen tegen de koude, terwijl in de zomer de thermische inertie de zonnewarmte buffert.

GERELATEERDE DOSSIERS