Doorzoek volledige site
03 juli 2014 | KARI FEYS

Beheersystemen Niko in de zorgsector

De functies kunnen worden aangepast aan de behoeften van elk individu. Illustratie | Niko
In de zorgsector gaat het concreet om een Niko kamerterminal waarop je handelingen en aanwezigheden kunt invoeren. Illustratie | Niko
De Niko kamerterminal is zowel ethisch als op praktisch vlak aangepast aan een nieuwbouwomgeving. Illustratie | Niko

Door de toenemende vergrijzing is er steeds meer nood aan ondersteunende technologie die het leven van bewoners en verzorgers in zorginstellingen vergemakkelijkt en comfortabeler maakt. Niko biedt hiervoor oplossingen aan in de zorgsector. Onder andere huisautomatisering, alarmering en zorginstallatie worden gecombineerd in een functioneel besturingssysteem.

Automatisering

Niko's (huis)automatisering omvat niet enkel schakelaars, maar ook lichtsturing, toegangscontrole, kamer- en gebouwautomatisering en andere oplossingen voor de zorg. In de zorgsector gaat het concreet om een Niko kamerterminal waarop je handelingen en aanwezigheden kunt invoeren. Die historiek wordt centraal opgeslagen in de beheersoftware. Ook is er de mogelijkheid om elke kamer in de zorginstelling te voorzien van extra centraal gestuurde functies zoals levensbewaking, automatische bediening van zonwering of uitschakeling van het stopcontact van de televisie 's nachts. De beheersoftware biedt verzorgers ook een eenvoudige tool voor oproepbeheer. Het veelzijdige systeem zorgt ervoor dat verzorgers zich meer kunnen focussen op verzorgen zonder zich te moeten bezighouden met andere tijdrovende taken. Het beheersysteem slaat namelijk alles op, wat het makkelijk maakt om dingen te controleren en om te familie van bewoners snel te informeren.

Algemeen

De Niko kamerterminal is zowel ethisch als op praktisch vlak aangepast aan een nieuwbouwomgeving. Het sluit bovendien perfect aan op stopcontacten. Ook de prijs is aangepast aan de behoeften van individuen. Met een beperkte investering kun je al de basisfuncties laten installeren. Bijkomende functies kunnen ook later makkelijk geactiveerd worden. Je betaalt dan ook enkel voor de functies die je nodig hebt.

Iedereen is anders

De functies van de kamerterminal zijn individueel per kamer instelbaar. Zo heeft elke bewoner een kamer die uitgerust is op maat van hun behoeften. Het systeem is bovendien flexibel. Als er zorgmogelijkheden op een kamer moeten worden aangepast, kan dat met enkele klikken op het centraal gestuurde systeem. Zo kan snel een gepersonaliseerd profiel worden aangemaakt voor de kamer. Voor demente bewoners ontwikkelde Niko ook een dwaaldetectiefunctie. Door middel van een polsbandje dat gekoppeld is aan het beheersysteem krijgen verzorgers een melding als een bewoner een bepaalde zone wil verlaten.

Ook in woon-zorgcentrum dilhome werden zo veel dingen geautomatiseerd. Beheerder Stéphane Dekoster verklaart: “Onze medewerkers houden zich nu echt alleen nog met verzorging bezig. Ze hoeven ’s nachts geen tv’s meer uit te zetten of te controleren of het licht uit is. Op die manier blijft meer tijd over voor échte zorg en stijgt de kwaliteit van onze dienstverlening.”

GERELATEERDE DOSSIERS