Doorzoek volledige site
03 juli 2014 | KARI FEYS

BIG ontwerpt spiraalvormige extensie voor Audemars Piguets hoofdbureau

De spiraalvormige extensie van Audemars Piguets hoofdbureau. Illustratie | Designboom
Illustratie | Designboom
Het gebouw gaat op in het landschap. Illustratie | Designboom
Illustratie | Designboom

Het historisch hoofdbureau van luxueus horlogemerk Audemars Piguet in Le Brassus wordt uitgebreid met een museum van 2400 m². Het krijgt de naam La Maison des Fondateurs en wordt ontworpen door een design team onder leiding van BIG met als medewerkers HG Merz, Luchinger & Meyer en Müller Illien. Het resultaat is een spiraalvormig dooreengeweven gebouw dat overgaat in het landschap.

De vorm

Het spiraalvormige gebouw symboliseert het merk door de mengeling van zijn historische erfenis met zijn onafhankelijk en avant-gardistisch karakter. Door de specifieke vorm die bestaat uit de combinatie van twee spiraalvormige figuren die samengeweven worden, grenzen de drie aanwezige horlogemakerstudio's aan elkaar. Tegelijk zijn ze ook omringd door met elkaar verbonden galerijen. Het dak van de constructie is een onafgebroken vorm die bestaat uit een stalen structuur die bekleed is met koper. Het gebouw gaat als het ware op in het landschap, maar dankzij de glazen zijwanden komt daglicht het gebouw binnen en heeft de bezoeker een mooi zicht op de buitenliggende Vallée de Joux.

Horloges en architectuur

Volgens Bjarke Ingels is de kunst van horloges maken vergelijkbaar met architectuur. Beide versterken en maken levenloze materie inspirerend door middel van kennis en prestatie. Metalen en mineralen bezielen met energie, kennis en beweging brengt het object tot leven. Hiernaar streefde het design team ook bij het ontwerpen en realiseren van de spiraalvormige uitbreiding aan Audemars Piguets hoofdbureau.