Doorzoek volledige site
08 juli 2014 | DAAN WAUTERS

Collectief Noord geeft Lommelse dieren (laatste) rustplaats

In het plan is duidelijk te zien dat er ruimte is gelaten voor verdere afzonderlijke uitbreiding Illustratie | Collectief Noord
Collectief Noord tracht het asiel en crematorium op een verantwoorde manier in te planten in de landschappelijke omgeving Illustratie | Collectief Noord

Vanaf 1 augustus start Collectief Noord met het project ‘Dierencampus’ in Lommel. Het resultaat zou een combinatie moeten opleveren van een asiel voor katten en honden met een dierencrematorium. Hierbij wil men de relatie met de omliggende natuur geen onrecht aandoen en betrekken in de bouwplannen. Het einde van de bouwwerken is gepland in augustus 2015.

Combinatie met natuur

De plannen houden een nieuwe weg in die het natuurgebied toegankelijk maakt. Door deze invalshoek kunnen de ontwerpers meer spelen met ruimte en voldoende plaats geven aan zowel het asiel als het crematorium. Eerst toont het asiel zich met een ‘kattentoren’, achteraan zijn er ‘hondenkamers’ voorzien waar de dieren elkaar kunnen ontmoeten, met zicht op de natuur. Op het einde van het pad zou dan het crematorium moeten komen, op de grens met het natuurgebied.

 

Flexibiliteit

Volgens Collectief Noord bestond de grootste uitdaging erin om het project te combineren met de eigenheid van de site en de natuur. Belangrijke factoren als voldoende scheiding tussen de dieren en instellingen en het bewaren van de stilte spelen in dit project zeker mee. De grootste troef is volgens Collectief Noord de landschappelijke inplanting van het project, waardoor het een publieke dimensie krijgt in het Lommelse maatschappelijke beeld. Daarnaast hebben de twee projecten voldoende ruimte om afzonderlijk van elkaar verder uit te breiden. In het ontwerp is rekening gehouden met duurzaamheid, door het installeren van warmtepompen en zonnepanelen. Tot slot zullen de bouwmaterialen verschillen voor beide gebouwen, maar wel gelijkaardig zijn van kleur. Hierbij zoekt men vooral toenadering tot de zandkleur van de Lommelse Sahara.