Doorzoek volledige site
08 juli 2014 | DAAN WAUTERS

BFArchitecture brengt sprookjes tot leven met House of Fairy Tales

Het House of Fairy Tales tracht vooral de combinatie van ervaringsgerichtheid en harmonie met de omgeving na te streven Illustratie | BFArchitecture
De Follies Houses zouden een referentie worden voor het museum en een landmark voor de skyline van Odense Illustratie | BFArchitecture

Als winnaar van een ontwerpwedstrijd kreeg BFArchitecture de kans van Odense City Museums en de stad Odense om het Hans Christian Andersenmuseum een nieuwe look te geven. Het resultaat hiervan is ‘House of Fairy Tales’, dat de opgedane ervaringen uit het museum verderzet en de bezoeker een stap dichter zou brengen naar de leefwereld van Andersen.

Twee niveaus
Het doel van dit project bestaat er voornamelijk in een architecturaal concept te ontwikkelen dat kan dienen als inspiratiebron en een verdere ontwikkeling van het terrein mogelijk maakt. Het geheel bestaat daarom uit twee niveaus.  Een ondergronds gedeelte huisvest het museum, terwijl bovengronds tien Follies Houses verspreid zijn over de Lotze’s Gardens. Volgens de ontwerpers zal de brede toegang van de tuin naar het museum bezoekers aantrekken. Die tuin zal daarnaast ook zichtbaar zijn vanaf verschillende sky view plafonds en patio’s. Een waterbassin op het niveau van de tuin zou het licht reflecteren in de lager gelegen ruimtes van het museum.

Follies Houses
Een belangrijke drijfveer bij dit ontwerp is de ervaringsgerichtheid en het passen van de structuur binnen de omgeving. Het project moet immers de ervaringen die kinderen in het museum hebben opgedaan meer tot leven brengen, maar ook de harmonie met de bestaande gebouwen errond bewaren. Volgens de ontwerpers vormen de Follies Houses in dat opzicht hun belangrijkste troef. De gevels van deze torens zijn bekleed met wit hoogglanzend beschilderd aluminium met een verknipt patroon. Ze dienen als referentie voor het museum en krijgen een landmark in de skyline van Odense, waardoor ze een echt herkenningspunt worden. De ontwerpers opperen zelfs dat ze met dezelfde vormgeving ook elders in stad zouden kunnen geplaatst worden.