Doorzoek volledige site
10 juli 2014 | KARI FEYS

Duco zonwering in CO2-neutrale woonwijk

Venning, een wijk in Kortrijk, zal tegen 2015 de eerste CO2-neutrale woonwijk in Vlaanderen zijn. Illustratie | Duco

Venning, een wijk in Kortrijk, zal tegen 2015 de eerste CO2-neutrale woonwijk in Vlaanderen zijn. Duco Ventilation & Sun Control draagt bij aan dit energiezuinig project met DucoSun Ellips 200, zonwering in de vorm van ellipsvormige lamellen. Deze zorgen voor een goed evenwicht tussen zon en schaduw.

Co2-neutrale woonwijk

Samen met architectenbureau BURO II & ARCHI+I ging de sociale huisvestingsmaatschappij Goedkope Woning uit Kortrijk de uitdaging aan om een volledig CO2-neutrale woonwijk te realiseren tegen 2015. Het project startte in 2010 en focust voornamelijk op gezonde woningen tegen een laag energiegebruik en weinig onderhoudskosten. In drie fases ondergaan zo 196 huizen en appartementen een complete metamorfose over een periode van vijf jaar. De woningen zijn goed geïsoleerd, winddicht , beschikken over PV-panelen en over individuele (huizen) of collectieve (appartementen) ventilatiesystemen. Ook heeft Venning een eigen warmtenetwerk dat zorgt voor de warmwatervoorziening en werkt op biomassa, namelijk houtschilfers.

Duco zonwering

Aan de zuidzijde van de Venningse woningen zijn zowel zonweringsystemen als zonneschermen voorzien. Deze zijn zuidgericht, maar met een afwijking van een vijftiental graden. De zonnewering wordt toegepast als luifel om warmtelast te beperken. De zonwering heeft de vorm van ellipsvormige lamellen van DucoSun Ellips 200 als terrasoverkapping en zorgt voor een maximum aan diffuus daglicht. Duco's zonweringsystemen zijn horizontaal geplaatst en houden zo de hitte buiten van mei tot september, maar zorgen er van oktober tot april ook voor dat de warmte van de zon in deze koudere maanden wordt toegelaten in de woning. Dit resulteert in energiewinst. Het doel is een optimaal evenwicht vinden tussen voldoende daglicht binnen laten, het zicht naar buiten bewaren en een efficiënte afscherming van de zonnestralen. 

GERELATEERDE DOSSIERS