Doorzoek volledige site
21 juli 2014 | JOKE VERRETH

Europese RIBA-Award voor Bibliotheek en Leercentrum

Het LLC beslaat 42 000 m² en heeft de vorm van een kubus met zowel hellende als verticale gevels. Illustratie | Arup
Binnenin worden de rechte hoeken curvilineair en vloeiend om licht binnen te laten en uitzichten en verbindingen binnen het gebouw mogelijk te maken. Illustratie | blog.wu.ac.at

Vorige week won het ‘Library and Learning Centre (LLC)’, het centrale gebouw van de Weense Universiteit voor Economics en Business (WU Wien) een Europese award van het Royal Institute of British Architects (RIBA).

Het onlangs geopende LLC werd ontworpen door Zaha Hadid Architects. Het gebouw biedt ruimte aan 25 000 studenten en 1500 medewerkers en dient als centrale verzamelplaats.

De lichtontwerpers van Arup creëerden de conceptuele en gedetailleerde belichting voor de publieke ruimtes in het gebouw, voor de bibliotheek, voor de bureaus, voor de studieruimtes en ook voor de buitenkant van het gebouw. De architect vormde Arups ontwerp om in een bouwbare oplossing, die de verschillende functies van het gebouw en het dynamische ontwerp benadrukt.  

Het LLC beslaat 42 000 m² en stijgt als een veelhoekig blok op uit het midden van de universiteitscampus. Het ontwerp heeft de vorm van een kubus met zowel hellende als verticale gevels. Binnenin worden de rechte hoeken curvilineair en vloeiend om licht binnen te laten en uitzichten en verbindingen binnen het gebouw mogelijk te maken.

De structuur omvat materialen, gevelconstructies en genuanceerde lichtkleuren die de vorm en de verschillende functies van het gebouw accentueren.

“Dit project is een voorbeeld van de rol die de belichting speelt in het versterken van iconische architectuur met het doel een beeld of een merk te versterken of te herdefiniëren, in dit geval voor een universiteitscampus”, zegt Paula Longato, een lichtontwerpster bij Arup.

De ingenieurs werkten zowel met 2D-tekeningen als met 3D-modellen om het ontwerp van de architect in een bouwbare oplossing om te vormen met een bevredigend resultaat voor zowel de architect als voor de bouwheer.

Volgens het team van de RIBA Award 2014 “vervult het gebouw een veel relevanter en belangrijker doel als een zichtbare en bruikbare ‘resource’ voor de nieuwe locatie en het is duidelijk dat het gebouw een populaire studieplaats is voor studenten en andere gebruikers.”

WU is het grootste onderwijsinstituut voor bedrijfsbeheer en economie, bedrijfsrecht en sociale wetenschappen in Europa. In totaal werden er zes nieuwe gebouwen geconstrueerd op de WU campus, gelegen tussen de Vienna Mess en het Prater Park op Welthandelsplatz.