Doorzoek volledige site
23 juli 2014 | JOKE VERRETH

Peter Zumthor en LACMA onthullen herwerkt museumontwerp

De maquette van het nieuwe ontwerp Illustratie | Atelier Peter Zumthor & Partner
Een weergave van het museum in westelijke richting op de Wishire Boulevard Illustratie | Atelier Peter Zumthor & Partner
Een weergave van het museum in oostelijke richting op de Wilshire Boulevard Illustratie | Atelier Peter Zumthor & Partner
Een stuk van de maquette (overgenomen uit het originele ontwerp) Illustratie | 2013 Museum Associates / LACMA
Een stuk van de maquette (overgenomen uit het originele ontwerp) Illustratie | 2013 Museum Associates / LACMA

Peter Zumthor en het Los Angeles County Museum of Art (LACMA) hebben het herwerkte ontwerp voor het nieuwe museum onthuld, dat 650 miljoen dollar zal kosten en gevestigd zal zijn op Museum Row in Los Angeles. Het ontwerp bevat nog steeds de plaat van golvend glas en grijs beton van een verdieping hoog, maar in het nieuwe voorstel overbrugt een deel van het museum Wilshire Boulevard om te eindigen op wat nu een parkeerterrein is.

De verandering komt er als antwoord op kritiek over het vorige ontwerp. Dat zou het naburige La Brea Tar Pits in gevaar gebracht hebben, omdat het hun status als actieve paleonthologische onderzoeksplaats en populaire toeristische bestemming bedreigde. De vorm van het nieuwe ontwerp verwijdert dit risico door terug te wijken van de grens met de naburige teerputten, zonder in te boeten aan vloerruimte in het museum.

De brug die geïncorporeerd werd in het nieuwe ontwerp voegt een extra dimensie toe aan het museum. Bezoekers kunnen kijken naar de auto’s die onder hen rijden en de autobestuurders kunnen op hun beurt een blik opvangen van het museum. “Van in het begin is het de bedoeling dat het ontwerp een organische vorm heeft die kan veranderen en reageren. Ik vind het nu zelfs nog mooier”, zegt Zumthor over de veranderingen.

Jane Pisano, de directeur van het Natural History Museum in Los Angeles is lovend over het nieuwe ontwerp. Zij vertelde aan de New York Times: “Het originele ontwerp zou een ernstige impact gehad hebben op zes van de negen teerputten. We zijn zo blij... Ik geloof echt dat dit ontwerp de teerputten behoudt en beschermt.”

Ook stads- en provincieambtenaren - waaronder de burgemeester van LA, Eric Garcetti, en de voorzitter van de provincieraad, Zev Yaroslavsky - zijn onder de indruk van het ontwerp.

Niet iedereen is echter dol op de nieuwe vorm van het museum. Cristopher Hawthorn, architectuurrecensent bij de Los Angeles Times zegt: “Het originele ontwerp had een solide grafische vorm die nu misvormd is, zoals een stuk toffee, door de beslissing om het over Wilshire heen te strekken.” Hij heeft echter nog hoop voor het nieuwe museum: “Zumthor heeft nog genoeg tijd om zowel de bekleding en de schaal van het gebouw als de details van de relatie met de autoweg eronder te herdenken. Zumthor is een architect die weldoordacht te werk gaat en dit voorstel is zeker niet bedoeld als het finale ontwerp.”