Doorzoek volledige site
05 augustus 2014

CotF (4): Connectiviteit van Newtel verhoogt vrijheid en mobiliteit van bewoners

In Bolderberg bij Heusden-Zolder is sinds enkele maanden BoCasa officieel in gebruik, een complex dat een woonzorgcentrum en assistentiewoningen verenigt in één gebouw. In BoCasa is bovendien het  'Carehome of the future' geïntegreerd, een driejarig innovatieplatform waar geïnteresseerden kunnen kennismaken met de nieuwste producten, technieken en concepten die de toekomst van onze zorgsector mee zullen kleuren. Architectura.be laat in deze vervolgreeks de betrokken partners van Carehome of the future aan het woord. Vandaag: Newtel.

Newtel is zo mogelijk de meest onzichtbare partner die in Carehome of the Future aanwezig is, maar tegelijk een van de meest aanwezige. Newtel zorgt immers met behulp van het aanwezige WiFi-netwerk voor connectiviteit. “Hoewel dat abstract klinkt, zijn de toepassingen van ons systeem heel concreet,” zegt Joel Schols, medeoprichter van Newtel.

Steeds meer wordt draadloos internet immers de standaard in rust- en verzorgingstehuizen. Toegang tot het wereldwijde web is uiteraard het meest bekende voordeel van WiFi-verbindingen, maar in dat zog volgen nog tal van andere mogelijkheden. “Zowel voor bewoners, verpleging als directie wordt draadloos internet een basisbehoefte,” zegt Schols. “Zo hebben we in Carehome of the Future een systeem ontworpen voor de verpleegkarren waarmee personeel door de gangen beweegt. Telkens een verpleegkundige met de kar een nieuwe kamer passeert, maakt die automatisch connectie met het digitale medische dossier van de bewoner. Op die manier weet de verpleegkundige onmiddellijk welke medische zorgen de bewoner nodig heeft.”

En ook voor de bewoners zelf zijn de voordelen van het systeem van Newtel groot. Schols: “Alle bewoners kunnen met een wifiverpleegoproepknop alarm slaan op een centraal systeem. Als ze bijvoorbeeld ten val komen, kunnen ze dat op die manier snel aan het verplegend personeel laten weten waar ze zich precies bevinden. Op een gelijkaardige manier kunnen polsbandjes meer info geven over de positie van bewoners met dwaalgedrag. Situaties waarbij zorgbehoevenden in nood net op dat ogenblik niet aan een alarmknop kunnen, worden daarmee resoluut uit de wereld geholpen.”

Newtel draagt op die manier bij tot de mobiliteit van personen die vandaag vaak minder bewegingsvrijheid hebben door het feit dat ze behoeftig zijn. Schols: “We kunnen mensen door ons systeem beter en meer betrouwbaar gaan lokaliseren. Bovendien groeit de zekerheid dat ze op elk ogenblik kunnen aangeven wanneer ze in nood zijn. Dat zorgt ervoor dat de bewoners zelfstandiger zijn, omdat ze niet noodzakelijk constant in het oog moeten worden gehouden. We kunnen ze op die manier op een verantwoorde manier meer vrijheid geven.”

Newtel heeft het systeem van plaatsbepaling en connectiviteit een paar jaar op de markt en de vraag vanuit verschillende hoeken is erg groot. Momenteel wordt bijvoorbeeld ook bekeken op welke manier polsbandjes met plaatsbepaling een hulp kunnen zijn bij anti-kidnapping van pasgeboren baby’s in ziekenhuizen. Ook mogelijkheden waarbij natte lakens een wifi-alarm genereren dat ze onmiddellijk kunnen worden ververst, is een van de toepassingen die binnenkort op de markt kunnen worden gelanceerd. “Hoewel veel ideeën nog in de conceptuele fase zitten, willen we in Carehome of the Future aantonen dat de draadloze mogelijkheden schier eindeloos zijn,” zegt Schols. “Als we architecten en projectontwikkelaars bovendien kunnen overtuigen om ons zo vroeg mogelijk in het ontwerpproces in te schakelen, kunnen we bijzonder veel bereiken. Ons doel is immers helder: van WiFi, en dus connectiviteit een basisbehoefte maken. Die vormt immers de garantie dat iedereen zo lang mogelijk mobiel en dus vrij kan zijn. En dat is toch wat we allemaal graag willen?”