Doorzoek volledige site
08 augustus 2014 | KARI FEYS

Betonnen schip voor Blankenberge

De betonnen constructie heeft alles weg van een stenen jacht. Illustratie | Enjoy Concrete
Veel volk op de officiële voorstelling Illustratie | Fotograaf: Klaas Verdru; Architect: BURO II & ARCHI+I
Veel volk op de officiële voorstelling Illustratie | Fotograaf: Klaas Verdru; Architect: BURO II & ARCHI+I

Architect Hendrik Vermoortel van BURO II & ARCHI + I ontwierp een nieuw clubhuis voor de Vereniging voor Watersport in Blankenberge. Opmerkelijk is het uitzicht van de betonnen constructie die alles wegheeft van een stenen jacht: de stuurhut, de relingen, het achterdek enzovoort. Bovendien staat de constructie letterlijk op het spanningsveld tussen land en water.

Tussen stad en natuur

Op de kop van de Oude Wenduinse Steenweg en het Bevrijdingsplein staat het stenen schip dat nu dienst doet als clubhuis voor de Vereniging voor Watersport. Architect Hendrik Vermoortel omschrijft het gebouw als volgt: "We hebben geprobeerd om het spel van de golven en de wind en de vorm van de jachten en andere schepen mee te nemen in het ontwerp voor het clubhuis, dat een nieuwe landmark in de omgeving is." Ook wou de architect ervoor zorgen dat zijn creatie een tegengewicht zou vormen voor het rechtlijnige van de appartementen die de jachthaven omzomen. Door het zicht op de natuur en de inbedding van het clubhuis in het landschap, vermengt het gebouw zich als het ware ook met de natuur.

Het gebouw doet bovendien niet enkel dienst als clubhuis, maar wordt ook gebruikt als opleidingslokaal, als kantoor voor de havenmeester en havenmanager en als café en restaurant. Deze laatste twee zijn ook open voor niet-leden en toeristen.

Ontstaan en ontwerp

BURO II & ARCHI + I kreeg de opdracht na een open architectuurwedstrijd. Het idee om het oude clubhuis te vervangen kwam van voorzitter Jan Persoons, maar tussen het idee en de uitvoering ervan zaten maar liefst zeven jaar. De bouw van het clubhuis duurde iets meer dan een jaar. Het interieurontwerp van de bar en het restaurant is het werk van architect Lieven Musschoot . Deze koos voor een kosmopolitisch ontwerp. De gladde gevelpanelen werden dan weer geleverd door Enjoy Concrete. Een van de verzoeken van de clubvoorzitter was meer jeugd naar de watersportclub brengen. Dat verzoek kwam Vermoortel tegemoet met zijn architectuur en het hippe interieur van de bar en club.

Duurzaamheid

Dat het niet altijd even evident was om te bouwen op de ondergrond zo dicht bij de kustlijn, bevestigt projectmanager Karel Lambert van ruwbouwaannemer Furnibo. Ook het gebruik van zichtbeton vergemakkelijkte het proces niet. De keuze voor beton kwam er omdat dit ervoor zorgt dat de warmte tijdens koudere maanden binnen blijft en bescherming biedt tegen oververhitting bij langdurige warmte. Dat het project ook aandacht besteedt aan duurzaamheid, blijkt ook uit de keuze voor een hoogrenderende condensatieketel ketel, zonneboilers en ventilatie met warmteterugwinning.

Vernieuwingen in Blankenberge

Dit nieuwe clubhuis is niet het enige project dat in de loop der jaren in Blankenberge is uitgevoerd. Burgemeester Patrick De Klerck doet er alles aan om op ecologisch en economisch vlak zijn stad mee te helpen groeien. Onder andere het stadscentrum en de stationsbuurt ondergingen een heel aantal vernieuwingen. De Klerck pakte ook de vergrijzing aan door het creëren van nieuwe woongebieden, zoals het nieuwe stadsdeel Bommelzwyn. Jeugd en cultuur krijgen de volgende jaren een boost dankzij plannen voor een modern jeugdhuis, een nieuw zwembad en een ecologisch golfterrein. In 2011 opende al een nieuwe bibliotheek. Verder wil de burgemeester meer groen in de stad integreren. Met het clubhuis voor de Vereniging voor Watersport is al een volgende stap gezet naar de realisatie van de vele toekomstprojecten in Blankenberge.

GERELATEERDE DOSSIERS