Doorzoek volledige site
13 augustus 2014 | MARIJKE MARIS

Grote glazen sneeuwvlok belooft unieke blik op Noorderlicht

Illustratie | Dutch Docklands
The Ocean Flower - door Dutch Docklands in de Malediven Illustratie | Dutch Docklands
onderdeel van The Floating Proverb - door Dutch Docklands in Dubai Illustratie | Dutch Docklands

Misschien stond het al op uw verlanglijstje, het Noorderlicht zien, zo niet, dan is het nu tijd om het er op te zetten. Een in Nederland gevestigde projectontwikkelaar, bouwt immers een drijvend, glazen hotel, in de vorm van een sneeuwvlok. Gasten kunnen er in ontzag staren naar de Aurora Borealis, vanuit hun bed. Het project, dat in 2008 begon, heet 'Krystall'. Na een pauze door de financiële crisis, wordt het nu opnieuw hervat.

Drijvende luxe

Zesentachtig luxe kamers worden ingekapseld in een glazen structuur, samen met vergaderzalen en een spa. Het hotel is enkel bereikbaar per boot en waarborgt zo haar vijf sterren status. De sneeuwvlok komt in de buurt van Tromsø, in het noorden van Noorwegen, tussen de fjorden. Men hoopt het verblijf te kunnen openen tegen eind 2016. Het wordt in stukken gebouwd, in droogdokken, en nadien wordt het op locatie geassembleerd.

Koen Olthuis, Nederlandse architect en oprichter van Waterstudio, een specialist in drijvende constructies, zegt: 'De drijvende basis is erg groot en daardoor ook zeer stabiel. U zult geen enkele beweging merken. Dit hotel is geen schip maar zwevend vastgoed. De vorm op zich biedt al een groot deel van de stabiliteit, maar aanvullend gebruiken we dempers, veren en kabels om elke versnelling weg te nemen.'

Volgens Olthuis, die de werkelijke kost van het project niet wou prijsgeven, ligt het budget 15 procent hoger dan wanneer het op land was opgetrokken.


Zonder littekens

Cruciaal bij de bouw van het hotel is de beperkte impact op de ongerepte natuur eromheen. 'We noemen het een 'scarless' project. Wanneer je het na honderd jaar of meer wegneemt, zal het geen fysieke voetafdruk achterlaten. Dat is de enige manier om te bouwen in zo'n kostbaar en mooi, marien milieu als in Noorwegen of in de Malediven.'

Waterstudio werkt samen met de andere firma van Olthuis, Dutch Docklands. Ze voeren een aantal ambitieuze bouwwerken uit, waaronder drijvende projecten van wel tachtig miljoen vierkante meter in de Malediven. 'Onze samenwerking met de Maldivische regering en het project 'Ocean Flower' in het bijzonder, hebben de laatste jaren al onze aandacht opgeslorpt.' zegt Olthuis. Sinds kort is er dus nu opnieuw tijd voor het Krystallproject.

Men hoopt dat het hotel zelfvoorzienend en duurzaam zal zijn. Met behulp van de allerbeste technologieën, in een gebied dicht bij een internationale luchthaven, wil men zo de groeiende eco-toeristische markt blijven boeien.

'Dutch Docklands heeft geleerd om te leven met het water, in plaats van er tegen te vechten', verklaart de firma. 'Drijvende huizen komen vaak voor in Nederland. We hebben onze kennis, op grotere schaal, naar het buitenland gebracht.'